x
x

„Pametan“ kirurški nož može detektirati kancerogeno tkivo tijekom operacije

  Maja Grgec, dr. med.

  29.07.2013.

Nova inovacija stiže iz Sveučilišta Imperial u Londonu: „pametan“ kirurški nož koji može detektirati kancerogeno tkivo tijekom same operacije.

„Pametan“ kirurški nož može detektirati kancerogeno tkivo tijekom operacije

Tim znanstvenika kreirao je iKnife. iKnife je elektrokauter (električni kirurški skalpel) koji reže tkivo zagrijavajući ga s nadograđenim masenim spektrometrom za kemijsku analizu pritom oslobođenog dima. Time se automatski može odrediti radi li se o kancerogenom tkivu ili ne.

U prvoj studiji testiranja iKnife je pokazao 100% preciznost. Histološka analiza 91 uzorka reseciranog tumorskog tkiva pokazala je potpunu podudarnost s nalazima koje je pokazao iKnife. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Science Translational Medicine.

Tijekom operacije nije moguće sa sigurnošću odrediti gdje točno prestaje tumorsko tkivo i počinje zdravo zbog čega se izrezano tkivo obično šalje na histološku analizu kako bi se provjerilo je li tumor u potpunosti reseciran. Takva procedura traje oko pola sata. iKnife uspijeva detektirati ima li u tkivu tumorskih stanica već unutar 3 sekunde i mogao bi biti velika prekretnica u kirurgiji tumora.

Iako uzbudljiva inovacija prije uvođenja u uporabu iKnife mora proći najmanje godinu dana dodatnih testiranja.