x
x

U KBC-u Zagreb otvoren Zavod za personaliziranu medicinu

  21.03.2024.

Dana 19. ožujka 2024. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb svečano je otvoren Zavod za personaliziranu medicinu u sklopu kojeg će djelovati Nacionalni laboratorij za gensko profiliranje tumora.

U KBC-u Zagreb otvoren Zavod za personaliziranu medicinu

Uređenje i opremanje Laboratorija kao ključnog dijela novog Zavoda, dio je šireg Projekta personalizirane medicine u onkologiji.

Realizacijom navedenog Projekta KBC Zagreb postaje treći medicinski centar u Europi s ovakvim laboratorijem, a osim što će pokriti sve potrebe hrvatskih pacijenata, pružat će usluge i drugim zemljama u okruženju.

Stručna udruge liječnika onkologa i ostalih zdravstvenih radnika već desetljećima ukazuju na problem slabih rezultata liječenja i veliku smrtnosti onkoloških bolesnika u RH te potrebu uvođenja personaliziranog liječenja odnosno korištenja ciljane terapije koja se pacijentu određuje nakon genskog profiliranja tumora, što za njega znači maksimalno uništenje tumora uz minimalno oštećenje zdravog tkiva. Brojni apeli stručnjaka rezultirali su time da je 2009. godine Hrvatski sabor borbu protiv zloćudnih bolesti proglasio nacionalnim prioritetom. 

U Nacionalnom laboratoriju za gensko profiliranje tumora provodit će se sveobuhvatno genomsko profiliranje tumora koje se temelji na metodi sekvencioniranja sljedeće ili nove generacije tumora. To podrazumijeva analizu tisuće gena odjednom te je stoga izrazito važna i obrada dobivenih podataka. Uz analizu tumorskog tkiva provodit će se i tekućinska biopsija (analiza cirkulirajuće tumorske DNA, genetskog materijala u perifernoj krvi) te analiza cjelokupnog staničnog genoma odnosno sveobuhvatnog genetskog materijala koji se nalazi u stanici. Drugim riječima, uz detaljnu analizu tumora i njegovih predvidljivih mutacija na osnovu čega će se odabrati optimalna terapija za onkološkog pacijenta, navedene metode koristit će se za liječenje i drugih bolesti. Kapacitet laboratorija je 5000 testiranja godišnje s mogućnošću povećanja do 10000.

Informatički sustav za praćenje liječenja onkoloških bolesnika, uključujući Hrvatsku onkološku bazu podataka (HOBP), koji su integralni dio Projekta personalizirane medicine u onkologiji, razvile su tvrtke Ericsson Nikola Tesla i IN2. Implementacija naprednih onkoloških modula u informatičke sustave 11 onkoloških klinika u Hrvatskoj je u tijeku, a očekuje se da HOBP postane potpuno funkcionalan do srpnja 2024. godine. To će omogućiti bolje praćenje liječenja onkoloških bolesnika, terapijskih ishoda i optimizaciju resursa.

Otvaranje Zavoda za personaliziranu medicinu i Nacionalnog laboratorija za gensko profiliranje koji djeluje unutar njega simbolizira integraciju napredne tehnologije i stručnog znanja u cilju pružanja najbolje moguće skrbi onkološkim, ali i drugim teško oboljelim pacijentima u Hrvatskoj i regiji.