x
x

Projekt: Primjena robota u neurokirurgiji

  18.07.2013.

U Kliničkoj bolnici Dubrava danas je predstavljen projekt „Primjena robota u neurokirurgiji – RONNA (RObotic Neuro-NAvigation)“, koji bi uskoro konkretnu primjenu trebao doživjeti u neurokirurškoj operacijskoj dvorani. Predstavljanju je prisustvovao i ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić.

Projekt: Primjena robota u neurokirurgiji
Očekuje se da će robot obavljati neurokirurške operacije kao iskusan asistent, a zahvaljujući svojoj preciznosti, neosjetljivosti na umor i inteligenciji, bit će od neprocjenjive pomoći kirurzima.

Projekt vrijedan oko tri milijuna kuna trenutno je u fazi kliničkih ispitivanja. Rezultat je inovativnog rada znanstvenika sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji su izradili softver i alate potrebe za izvođenje neurokirurških zahvata. Iz KB Dubrava projekt vodi doc. dr. Darko Chudy.

Ministar Ostojić je rekao da bi ulaganje u istraživanje, razvoj i zdravlje trebala biti strategija svakog uređenog društva, pa tako i hrvatskog. I ovaj današnji dolazak u KB Dubravu ukazuje na potrebu da se diljem Hrvatske razvijaju centri izvrsnosti.

 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je kako ovaj projekt pokazuje da smo, kad je riječ o znanju, posebno u području medicine, već punopravni članovi Europske unije i da imamo projekte kakvi se traže - inovativne, poduzetne i utemeljene na znanju

Robot je smješten u neurokirurškoj dvorani KB Dubrava, a tijekom testiranja ispitat će se pouzdanost tehnologije i robotske interakcije s kirurgom. Opremljen je brojnim senzorima i kamerama, navođen vizijskim sustavom, zbog čega može osigurati preciznije izvođenje zahvata bez zamora ili drhtanja ruke. Kvalitetnije izveden operacijski zahvat znači manju traumu pacijenta, brži oporavak, a u konačnici i smanjene troškove liječenja.

Očekuje se da će robot obavljati neurokirurške operacije kao iskusan asistent, a zahvaljujući svojoj preciznosti, neosjetljivosti na umor i inteligenciji, bit će od neprocjenjive pomoći kirurzima.

Novac za ovaj projekt osigurao je Hrvatski institut za tehnologiju kroz program TEST – razvoj inovativnih tehnologijskih projekata u akademskoj zajednici. 

Pokažu li klinička ispitivanja dobre rezultate, hrvatski pacijenti će dobiti preciznije i manje rizične neurokirurške operacije, a hrvatski znanstvenici još jednom će dokazati da su ravnopravni sa svjetskim kolegama te se uključiti u tržište visokih tehnologija.

www.zdravlje.hr