x
x

Epidemija zaušnjaka u Americi

  Klara Čičić, dr. med.

  31.03.2014.

U državi Ohio, SAD, izbila je epidemija zaušnjaka. Epidemija se proširila iz sveučilišng kampusa do grada Columbus. Do sada su prijavljena 63 slučaja, a bolest se širi bez određene povezanosti, javljaju javnozdravstveni službenici za Reuters.

Epidemija zaušnjaka u Americi
Većina inficiranih primila je najmanje jedno cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole i bit će teško otkriti izvor epidemije, navode stručnjaci.

Četrdesetpetero inficiranih su studenti, osoblje kampusa ili ljudi blisko povezani s kampusom, a osamnaestero ih nije povezano sa sveučilištem, što je posebno zabrinjavajuće.

Većina inficiranih primila je najmanje jedno cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole i bit će teško otkriti izvor epidemije, navode stručnjaci. Zaušnjaci su bolest koja se lako širi u napučenim zajednicama. Obično se u Columbusu prijavljuje jedan slučaj zaušnjaka godišnje. 

Oboljeli su u dobi od 4 do 55 godina, a bolest se počela širiti početkom siječnja ove godine.

Mumps ili zaušnjaci zarazna je virusna bolest koja se manifestira bolnim, otečenim žlijezdama slinovnicama, najčešće podušnom žlijezdom. Virus zaušnjaka u organizam ulazi kroz usta ili nos. Kako se razmnožava, može se širiti u mozak i ovojnicu, žlijezde slinovnice, gušteraču, testise, jajnike i druge dijelove tijela. U Americi je to rijetka bolest čija je pojavnost pala za 98% otkako je uvedeno cijepljenje 1960-tih godina. Cjepivo protiv zaušnjaka uključeno je u rutinsko cijepljenje djece kao dio MMR (measles-mums-rubeola) cjepiva, koje uključuje imunizaciju za ospice, zaušnjake i rubeolu. Djeca ovo cjepivo dobivaju u dobi od 18 mjeseci, te još jednom u dobi od tri do šest godina starosti.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
GastalIbuxin RapidAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gel
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: