x
x

Tjedan svjesnosti o celijakiji od 13. do 19. svibnja

  13.05.2013.

Članice Europske asocijacije oboljelih od celijakije (AOECS) obilježavaju ove godine Međunarodni dan celijakije 18.05.2013. godine. Celijakiji je česta bolest u odraslih i djece! Ima je najmanje 1 od 100 stanovnika. Problem je što je prepoznata tek u 2-3% oboljelih, a pravilno liječena samo kod oko 1 % prepoznatih! Zastrašujuće veliki broj neinformiranih liječnika opće prakse nema pacijenata sa celijakijom.

Tjedan svjesnosti o celijakiji od 13. do 19. svibnja
Hrvatsko društvo za celijakiju potiče raspravu u javnosti, znanstvenoj zajednici, zdravstvenim organizacijama i institucijama kao i industriji koja proizvodi hranu

Cilj: što ranije i češće prepoznavanje opasne bolesti celijakije, širenje znanja o simptomima, dijagnostičkim postupcima i njenom liječenju, sprječavanje njenih brojnih i životno opasnih posljedica, unaprjeđenje tretmana bolesti, održanje i zaštita zdravlja oboljelih, štednja novca zdravstva i pojedinaca!

Posljedice ne prepoznavanja i neadekvatnog liječenja su brojne bolesti svih organskih sustava i mnogostruko uvećana smrtnost. I u relativno zdravih osoba sa celijakijom ova bolest se može/treba pronaći dok nije uzela maha!

Na celijakiju treba pomisliti češće kod odraslih osoba sa brojnijim zdravstvenim tegobama i dijagnozama, kod onih koji lutaju od liječnika do liječnika a liječenje ne daje rezultate, kod rođaka oboljelih od celijakije...

Hrvatsko društvo za celijakiju potiče raspravu u javnosti, znanstvenoj zajednici, zdravstvenim organizacijama i institucijama kao i industriji koja proizvodi hranu.

Celiko centar, Tomašićeva 10, Zagreb www.celijakija.hr