x
x

Teški metali u ruževima i sjajilima za usne

  Gaela Szabo, mag. pharm

  12.05.2013.

Ruževi i sjajila za usne sadrže olovo, kadmij, krom, aluminij i pet drugih teških metala od kojih su neki prisutni u količinama koje bi mogle izazvati zdravstvene probleme.

Teški metali u ruževima i sjajilima za usne
U Europskoj Uniji kadmij, krom i olovo označeni su kao neprihvatljivi sastojci u kozmetičkim preparatima. Potrebno je proširiti saznanja o sastavu proizvoda za usne, a i kozmetike općenito.

Ispitivanje je provedeno na 32 vrste ruževa i sjajila za usne dostupnih u trgovinama i drogerijama u SAD-u. Prethodne studije su već utvrdile postojanje ovih metala u kozmetici, ali nisu uzele u obzir njihov mogući visok dnevni unos. Taj su parametar znanstvenici usporedili s trenutnim smjernicama WHO-a i zaključili da se toksični metali pojavljuju u koncentracijama koje su dovoljno visoke da dugotrajnom primjenom ostvare svoj štetan učinak.

Poseban je naglasak bio na ispitivanju ruževa i sjajila jer su to proizvodi koji se postupno apsorbiraju kroz sluznicu ili ih osoba jednostavno proguta. Prosječno žena koja nosi šminku unese 24 miligrama ruža dnevno, a one koje ju apliciraju više puta tijekom dana u većim količinama mogu unijeti i do 87 miligrama. Koristeći podatke o prihvatljivom dnevnom unosu (ADI-acceptable daily intake), znanstvenici su utvrdili da čak i prosječna uporaba nekih sjajila i ruževa kroz duže vrijeme može dovesti do prevelike izloženosti kromu, koji je dokazano karcinogen. Upotreba većih količina ovih proizvoda dovodi do izloženosti kadmiju, aluminiju i neurotoksičnom manganu. Tri četvrtine ispitanih preparata sadržavalo je u sebi olovo, ali u količinama manjim od prihvatljivog dnevnog unosa. Međutim, ove koncentracije i dalje su opasne za djecu koja mogu kroz igru doći u dodir sa šminkom.

Studija koju je prošle godine provela FDA pokazala je da je više od 400 popularnih marki ruževa sadržavalo dvostruko više olova nego što se pretpostavljalo.

Nema potrebe da bacimo ruževe i sjajila u smeće, ali važno je da zakonodavstvo i analitičari uzmu u obzir ove podatke. Trenutno ne postoje standardi za sadržaj metala u kozmetici, osim što su u Europskoj Uniji kadmij, krom i olovo označeni kao neprihvatljivi sastojci. Potrebno je proširiti saznanja o sastavu proizvoda za usne, a i kozmetike općenito.