x
x

Održana radionica: Smrt i umiranje u Europi

  Dubravka Jukić Fabijanić, dr.med., volonter i koordinator volontera

  09.01.2012.

Njemački psiholog dr Klaus Witt, održao je u četvrtak, 5. siječnja, 2012. godine radionicu na temu „Smrt i umiranjeu Europi“, u Centru za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET), na Šalati u Zagrebu, uz odličan prijevod mr spec. Melite Reiner.

Održana radionica: Smrt i umiranje u Europi

Radionica je sažetak radnog priručnika za stručnjake, kako pomoći umirućima i njihovim obiteljima u procesu žalovanja. Ponuđene su razne vježbe i vizualizacije za smanjenje stresa i prevenciju sagorijevanja, povećanje svjesnosti i samopoštovanja.

Žalovanje je znak duboke ljubavi i povezanosti s umrlom osobom i stoga izvor boli za obitelj. Opisana su četiri glavna koraka, dio svakog procesa žalovanja i reakcija na gubitak:
- Rad na uvjerenjima (da li se smrt „smjela dogoditi")
- Pronalaženje smisla i definiranje ključne poruke života umrle osobe
- Skretanje fokusa s preživljavanja na osobni razvoj uz pomoć točke zaokreta
- Integracija životnih iskustava putem harmoniziranja „Panorame žalovanja" - odosa s drugim osobama, kako živima tako i umrlima

Poanta je mijenjanje mape žalovanja - umrla osoba samo fizički više nije tu, ali je i dalje prisutna u nama, u našim sjećanjima, kao i u ključnim porukama koje nam je ostavila, od pozitivnih koje su nas obogatile do negativnih iz kojih učimo.

U okviru radionice predstavljene su:
- Vježbe s ciljem razrješenja emocionalnih problema i prihvaćanja gubitka,
- Vježbe i vizualizacija za smanjenje stresa i prevenciju sagorijevanja, povećanje samopoštovanja i svjesnosti, te „panorama tugovanja" (po modelu „Social Panorama").