x
x

Održana Konferencija o zdravstvenim tvrdnjama

  dr. sc. Darija Vranešić, dipl.ing. biotehnologije

  08.02.2013.

U Zagrebu je u organizaciji Hrvatskog instituta za nutricionizam 01. veljače 2013. održana Konferencija o zdravstvenim tvrdnjama. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede, a sudjelovali su predstavnici prehrambene i farmaceutske industrije, te stručnjaci s područja javnog zdravstva i regulative.

Održana Konferencija o zdravstvenim tvrdnjama
Novi propisi se kontinuirano donose i smatra se da taj proces neće završiti još sljedećih deset godina. Za mnoge proizvođače to znači goleme izdatke za promjene deklaracija, marketinških strategija i reformuliranja proizvoda.

Okupljenima je plenarno predavanje održao stručnjak za pitanje zdravstvenih tvrdnji, Patrick Coppens iz konzultantske kuće EAS sa sjedištem u Belgiji koji je sveobuhvatno ukazao na načine pravilnog korištenja zdravstvenih tvrdnji. Uslijedila su predavanja predstavnica Ministarstva zdravlja - Ružice Vazdar i Marije Pašalić te Jelene Meštrić kao predstavnice Ministarstva poljoprivrede. U ime Hrvatskog instituta za nutricionizam te svojih matičnih kuća predavanja s primjerima iz prakse održale su i Darija Vranešić Bender i Lea Pollak. U poslijepodnevnom dijelu konferencije pogled industrije na tu problematike prikazali su Sandy Lovković iz Jamnice, Ines Bralić iz Amwaya, Aleksandra Malešević iz Nesle Adriatica te Vedrana Kuzmić Vrbanović iz udruženja proizvođača bezreceptnih lijekova - CASI. Konferencija je završila interaktivnim radionicama s primjerima proizvoda na kojima se mogu koristiti određene zdravstvene tvrdnje prema točno propisanim pravilima.

Tijekom jednodnevne konferencije, među nešto više od stotinu sudionika razvila se žustra diskusija o novim propisima koji donose korjenite promjene u Hrvatskoj. Novi propisi se kontinuirano donose i smatra se da taj proces neće završiti još sljedećih deset godina. Za mnoge proizvođače to znači goleme izdatke za promjene deklaracija, marketinških strategija i reformuliranja proizvoda.

Deklariranje i oglašavanje proizvoda

Propisi se odnose na deklariranje i oglašavanje proizvoda i podrazumijevaju isključivo navođenje tvrdnji koje su odobrene od strane EU. U svibnju 2012. godine u Europskoj uniji objavljene su opće zdravstvene tvrdnje (ukupno 222 tvrdnji) koje se odnose na vitamine, minerale i druge tvari iz hrane, a koje se isključivo smiju navoditi. Sve ostale tvrdnje morat će se prestati koristiti ako proizvod ne zadovoljava uvjetima koji su određeni za pojedinu tvrdnju.

Zakonodavni okvir koji se odnosi na hranu i dodatke prehrani značajno se promijenio posljednjih mjeseci. Približavanjem Hrvatske EU, usvajaju se sve direktive i uredbe kojima se propisuje isticanje određenih zdravstvenih svojstava hrani i dodacima prehrani. Propisi se odnose na deklariranje i oglašavanje proizvoda i podrazumijevaju isključivo navođenje tvrdnji koje su odobrene od strane EU. U svibnju 2012. godine u Europskoj uniji objavljene su opće zdravstvene tvrdnje (ukupno 222 tvrdnji) koje se odnose na vitamine, minerale i druge tvari iz hrane, a koje se isključivo smiju navoditi. Sve ostale tvrdnje morat će se prestati koristiti ako proizvod ne zadovoljava uvjetima koji su određeni za pojedinu tvrdnju.

Novim zakonodavstvom sada razlikujemo odobrene zdravstvene tvrdnje, neodobrene zdravstvene tvrdnje i tvrdnje koje su još na čekanju, tzv. "on hold". U Hrvatskim okvirima to znači da će se na čak 80 % proizvoda morati maknuti tvrdnje ili reformulirati proizvode tako da im se doda neki od nutrijenata koji ima odobrenu zdravstvenu tvrdnju.

U smislu zabranjenih tvrdnji, posebno se istaknula lista zabranjenih biljnih vrsta koje se ne smiju nalaziti u dodacima prehrani, što će zasigurno regulirati korištenje biljaka čije djelovanje više ulazi u sferu bezreceptnih lijekova ili izaziva veću zabrinutost zbog potencijalnih interakcija i nuspojava, pa stoga zahtijeva stroži nadzor.

Zaključak konferencije je iznimna važnost kontinuirane edukacije, stalno praćenje novih propisa koji se donose i dobra suradnja s Ministarstvima i drugim institucijama koje se bave ovom problematikom.

Partneri konferencije su Vitamini.hr i Inpharma.