x
x

Nove spoznaje o zarazi HIV-om

  08.06.2011.

Iako izlječenje zaraze HIV-om nije moguće ohrabruje podatak da je moguće genskom manipulacijom promijeniti mononuklearne stanice tako da postanu manje prijemčive na HIV.

Nove spoznaje o zarazi HIV-om

To se postiže modifikacijom kemokinskog receptora CCR5. Također je sve više izvješća o primjeni antiretrovirusnih lijekova u sprječavanju zaraze HIV-om. Istraživanje iPrX pokazalo je smanjenje novih HIV-infekcija u predekspozicijskoj primjeni tenofovira i emtricitabina. U parovima različitog serostatusa na HIV antiretrovirusno liječenje značajno smanjuje mogućnost zaražavanje drugog partnera. Međutim, niz je nerazjašnjenih pitanja povezano s predekspozicijskom primjenom antiretrovirusnih lijekova. Antiretrovirusni lijek tenofovir u obliku gela također je pokazao djelotvornost kao mikrobicid. I dalje pristižu izvješća iz opservacijskih istraživanja o koristi ranijeg započinjanja antiretrovirusnog liječenja. Kada započeti antiretrovisunu terapiju kod osobe oboljele od tuberkuloze nije posve jasno, no noviji randomizirani klinički pokusi pokazuju da je potrebno započeti liječenje čim je moguće prije kada su limfociti CD4+ manji od 50 u mikrolitru. Također ohrabruju preliminarni rezultati liječenja hepatitisa C u osoba zaraženih HIV-om telaprevirom.

Josip Begovac
Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Zagreb

Predavanje održano na 3. hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama, Opatija, svibanj 2011. godine.