x
x

Koliko radijacije je opasno?

  Maja Strineka, dr. med.

  31.03.2011.

Vlade azijskih zemalja pažljivo prate razine redioaktivnosti nakon oštećenja nuklearnih elektrana u nedavnom potresu u Japanu. Razina radijacije se mjeri u jedinicama sievert-ima, koje označajvaju količinu radijacije apsorbirane u ljudskom tkivu.

Koliko radijacije je opasno?

Izneseno je nekoliko činjenica o razinama zračenja:
- šef japanskog Kabineta Sigurnosti, Yukio Edano, naveo je kako su razine radijacije u blizini oštećenih elektrana na sjevernoistočnoj obali oko 400 milisieverta (mSv) na sat, što je otprilike 20 puta više od godišnje izloženosti radnika u nuklearnom postrojenju ili rudara uranija
- ljudi su izloženi prirodnom zračenju od oko 2-3 mSv godišnje
- pri CT snimanju, organ koji se snima primi dozu od oko 15 mSv (kod odrasle osobe)
- rendgenski snimak pluća ima dozu od 0,02 mSv, a dentalni snimak oko 0,01 mSv
- izloženost 100 mSv godišnje najmanja je doza pri kojoj je zabilježen porast rizika pojave karcinoma. Kumulativna izloženost 1 000 mSv (1 sievert) vjerojatno bi uzrokovala fatalni karcinom nakon nekoliko godina u 5% izloženih osoba
- istraživanja povezuju akumuliranu dozu od 90 mSv od 2 ili 3 CT-a sa povišenim rizikom za razvoj karcinoma. Dokazi su uvjerljivi za odrasle, a čak vrlo uvjerljivi za djecu.
- velike doze radijacije ili akutna izloženost uništavaju središnji živčani sustav, krvne stanice i imunološki sustav. Npr., doza od 1 sieverta uzrokuje bolest radijacije sa mučninom, povraćanjem, krvarenjem. Jednokratna doza od 5 sieverta uzrokovala bi smrt oko polovine izloženih u roku od mjesec dana.
- izloženost 350 mSv bio je kriterij za preseljenje osoba u vrijeme Černobila