x
x

Zašto čekati smrt da bi se uklonili bubrezi kod pacijenata s moždanim oštećenjem

  14.07.2012.

Postoji mogućnost da dođe do međunarodnog problema vezano uz nedostatka donora bubrega, ali javljaju se kreativna rješenja. U najnovijem broju časopisa American Journal of Bioethics, Paul E. Morrissey sa Sveučilišta Brown u Rhode Islandu, predlaže da bi se oba bubrega mogla ukloniti pacijentima s moždanim oštećenjima koji su priključeni na aparate za održavanje života.

Zašto čekati smrt da bi se uklonili bubrezi kod pacijenata s moždanim oštećenjem

Nakon toga, pacijenti bi bili skinuti s aparata za održavanje i umrli. Dva zdrava i održiva bubrega tako postaju dostupni za brzi prijenos primateljima koji se nalaze na listama čekanja.

Život bez bubrega je obično kratak, ali Morrissey tvrdi da je kod pacijenta koji je tako blizu smrti, razumno pretpostaviti da uklanjanje bubrega ne može biti navedeno kao uzrok smrti. Dakle, temeljno načelo transplantacijske kirurgije je uvaženo - Pravilo mrtvog donatora, koje glasi: uzimanje organa samo po sebi ne smije biti uzrok smrti. On ovakav postupak uzimanja organa naziva: premortalna donacija.

Ovakav argument vjerojatno se može primijeniti i na druge organe kao što su srce ili jetra, kaže jedan od popratnih komentara u bilješkama, iako je Morrissey bio dovoljno taktičan da to ne naglasi u tekstu.

Ali sporno pitanje je: uzrokuje li operacija smrt. Morrissey kaže NE:
"S medicinske i zakonske strane donor bi bio živ u vrijeme operacije i zapravo bi umro uslijed nepopravljivih ozljeda glave nakon nekog vremenskog perioda iza izvedenog kirurškog zahvata. Ovaj prijedlog dakle nije ni sličan prijedlogu o eutanaziji donatora organa ili kriminalne egzekucije radi doniranja organa. Za donatora kojem svakako predstoji smrt, premortalna donacija uravnotežuje obećanje o konačnom altruizmu nasuprot postupka o iskorištavanju ranjive populacije. "

Postoje i mnoge druge prednosti: bolničko osoblje može raditi na razumljiv način; obitelj ima vremena za tugovanje; članak održava svoju vjerodostojnost u Pravilu mrtvog donatora; a bubreg- koji nekome spašava život, ulazi u transplantacijski sustav.

Ovaj ciljni članak u časopisu AJOB, bio je hvaljen zbog svoje kreativnosti od strane nekih stručnjaka ali i kritiziran od strane drugih. Autori jednog od komentara bili su oštri: "Bilateralna nefrektomija donatora će imati katastrofalne posljedice za preživjele s pogrešnim predviđanjima uslijed lošeg neurološkog ishoda i za preživljavanja nakon [isključenje aparata za održavanje života]. Morrisseyev prijedlog krši odredbe Hipokratove prisege koje govore o nečinjenju štete i povjerenje javnosti u profesionalne obvezama prema kojima treba djelovati u najboljem interesu za pacijenta. "

Međutim, Franklin G. Miller i Robert D. Truog, dva dobro poznata američka bioetičara, vjeruju da je argument prilično značajan. Oni tvrde: "Neki će se protiviti prijedlogu koji je zasnovan na prilično klimavim temeljima: uklanjanje obaju bubrega premortem, može se protumačiti kao pokušaj zanemarivanja Pravila mrtvog donatora. Ali suočavanje s realnošću naših dosadašnjih praksi, međutim, razjašnjava da je Pravilo mrtvog donatora sačuvano zapravo samo kao fikcija. "

Izvornik: bioedge.org - AJOB
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.