x
x

Dijamantna nagrada Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka

  12.06.2024.

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka dobila je dijamantnu medalju na temelju podataka upisanih u europski registar RES-Q (Registry for Stroke Care Quality) za prvi kvartal 2024. godine te je priznata kao centar izvrsnosti u zbrinjavanju moždanih udara unutar 200 renomiranih bolnica diljem Europe.

Dijamantna nagrada Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka

RES-Q je program ESO East Projekta (European Stroke Organisation-Enhancing and Accelerating Stroke Tretment) zastupljen u Europi zbog lakšeg praćenja i liječenja pacijenta oboljelih od infarkta mozga u cijeloj Europi.

Kako bi neka bolnica dobila zlato, platinu ili dijamant mora ispuniti određene kriterije. Dijamant je KBC-u Rijeka pripao zbog sljedećih kriterija:

  • door-to-needle time koji bi trebao biti manji od 60 minuta
  • door-to-groin time koji treba biti ispod 120 minuta
  • ukupan postotak rekanalizacija od ukupnog broja ishemijskih moždanih udara preko 20%
  • učinjeni CT/MRI mozga
  • učinjena disfagija screening test
  • otpuštanje pacijenata sa fibrilacijom atrija i antikoagulantnom terapijom
  • otpuštanje pacijenata bez fibrilacije atrije s antitrombocitnom terapijom
  • hospitaliziranje pacijenata u jedinicu za moždani udar

Na temelju navedenih podataka, Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka kao dobitnik dijamantne plakete od strane RES-Q – Registry for Stroke Care Quality programa ESO East Projekta (European Stroke Organisation-Enhancing and Accelerating Stroke Tretment) priznata je kao centar izvrsnosti u zbrinjavanju moždanih udara.

Tim povodom, ali i zbog obilježavanja proteklih  5 godina mehaničkih trombektomija u KBC-u Rijeka, održan je mini simpozij o temi: Reperfuzijska terapija i zbrinjavanju akutnog moždanog udara – iskustva iz prakse. Predavanja su održali eminentni stručnjaci iz područja neurologije iz Zagreba, Rijeke, Pule i Gospića.

U KBC-u Rijeka je u pet godina mehaničkom trombektomijom liječeno 355 bolesnika. Valja naglasiti da ustanova pruža liječenje pacijentima iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije, a tijekom turističke sezone i brojnim domaći i stranim turistima. Mehaničkom trombektomijom u riječkom KBC-u liječeno je njih čak 18 % .

Izvor: KBC Rijeka