x
x

Što je sljedeće za prvo cjepivo protiv HIV-a na svijetu?

  30.05.2024.

Kada je svijetu bilo potrebno cjepivo protiv COVID-a, vodeći istraživači HIV-a odazvali su se pozivu da interveniraju u pandemiji koronavirusa. Sada su napori da se otkrije prvo cjepivo protiv HIV-a na svijetu revitalizirani.

Što je sljedeće za prvo cjepivo protiv HIV-a na svijetu?

"Tijelo je sposobno stvarati antitijela da nas zaštiti od HIV-a", kaže dr. Yunda Huang iz Centra za rak Fred Hutchinson u Seattleu, na godišnjem sastanku Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI) 2024, održane u ožujku.

HIV se naziva virusom mijenjanja oblika jer se prerušava tako da čak i kada su ljudi u stanju stvoriti antitijela na njega, virus se mijenja kako bi pobjegao.

Posljednja dva desetljeća obilježila su porast široko neutralizirajućih antitijela na HIV, sa strategijama cjepiva za njihovo izazivanje. Obećavajući napredak uključuje pristupe germinaciji, mRNA i tehnologije nanočestica.

Ispitivanje PrEP cjepiva kojim su testirana dva eksperimentalna režima prevencije u Africi zaustavljeno je nakon što su istražitelji izvijestili da "ima malo ili nema šanse" da će ispitivanje pokazati da su cjepiva učinkovita.

Ali znanstvenici su optimistični da je učinkovito cjepivo još uvijek moguće. Dosadašnji neuspjesi kliničkih ispitivanja pomoći će u daljnjim koracima u istraživanju HIV-a koliko i uspjesi.

Sa značajnim napretkom u znanosti o proteinskim nanočesticama, tehnologiji mRNA, razvoju adjuvansa i analizama B-stanica i antitijela, novi val kliničkih ispitivanja je na putu.

I s toliko novih pristupa u radu, Mreža za ispitivanje cjepiva protiv HIV-a mijenja način na koji radi kako bi se snašla u rastućem području i identificirala režime koji najviše obećavaju.

Novi program Discovery Medicine pomoći će mreži u procjeni novih kandidata za cjepivo. Također će težiti ranijem isključivanju ostalih.

Za COVID-19 i gripu, multimerne nanočestice su važna alternativa koja se istražuje i koja bi se također mogla prilagoditi za HIV.