x
x

Akutni koronarni sindrom uzrokovan liječenjem kapecitabinom

  20.05.2024.

Akutni koronarni sindrom uzrokovan liječenjem kapecitabinom u bolesnice s adenokarcinomom gušterače, članak objavljen u časopisu Cardiologia Croatica.

Akutni koronarni sindrom uzrokovan liječenjem kapecitabinom

Cilj: naglasiti teške nuspojave kapecitabina i spriječiti pogrešnu dijagnozu u bolesnika s akutnim koronarnim sindromom (AKS).

Metode: prikazujemo slučaj 74-godišnje bolesnice s adenokarcinomom gušterače koja je u bolnicu primljena s kliničkom slikom AKS-a induciranim uporabom kapecitabina. Primljena je u hitnu službu zbog epizode pritiska u prsima. Liječenje oralnim kapecitabinom (2500 mg na dan) započeto je 72 sata prije prijema. Imala je elektrokardiografske (EKG) promjene i pozitivne biokemijske markere miokardne ishemije (uključujući visokoosjetljivi kardijalni troponin T; hs-cTnT) te je premještena u Koronarnu jedinicu. Hitna kateterizacija srca i koronarna angiografija dokazale su odsutnost koronarne bolesti srca (KBS). Trideset sati nakon otpusta bolesnica se vratila u hitnu službu s istim simptomima dva sata nakon uzimanja 1000 mg kapecitabina. Razrješenje boli nakon primjene nitrata, normalizacija EKG-a i razina hs-cTnT zajedno s dokazanom odsutnošću KBSa
isključili su AKS.

Zaključak: prikazana je bolesnica imala vazospazam koronarnih arterija induciran liječenjem kapecitabinom u odsutnosti prethodnog KBS-a. Daljnja primjena kapecitabina mora biti prekinuta kako bi se izbjegao rizik od njegovih kardiotoksičnih nuspojava.

Karla Savić, Mira Stipčević, Jogen Patrk, Dražen Zekanović, Marin Bištirlić