x
x

Dan svjesnosti o zatajivanju srca: Javnozdravstvena akcija u Splitu

  02.05.2024.

Zatajivanje srca je ozbiljno zdravstveno stanje u kojem srce ne može istisnuti dovoljnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih dijelova tijela za kisikom i hranjivim tvarima. Procjenjuje se kako u Hrvatskoj od zatajivanja srca boluje 80 do 100 tisuća ljudi, odnosno oko 2% opće populacije. Ta bolest značajno umanjuje kvalitetu života, radnu sposobnost, a oboljeli često imaju poteškoća u svakodnevnom funkcioniranju u društvu i unutar obitelji.

Dan svjesnosti o zatajivanju srca: Javnozdravstvena akcija u Splitu

Sindrom srčanog zatajivanja nedovoljno je prepoznat u javnosti te se nerijetko započinje prekasno s liječenjem. Stoga se ovogodišnjom javno-zdravstvenom kampanjom pod geslom OTKRITI NEOTKRIVENO: NAĐI ME želi osvijestiti širu javnost o važnosti ranog otkrivanja nedijagnosticiranih pacijenata, kada se može napraviti najveća razlika u kvaliteti života i prognozi bolesti. Javnozdravstvena akcija će se održati danas, 2. svibnja 2024. godine u vremenu od 10 do 12 sati u predvorju KBC Split – Križine glavni ulaz u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom – podružnica južna Hrvatska, Klinikom za bolesti srca i krvnih žila KBC Split te Zdravstvenom školom Split. Tom prigodom mjeriti će se krvni tlak i razina šećera u krvi, određivati indeks tjelesne mase te dijeliti besplatni savjeti i edukativni materijali.

Posebnu pažnju na simptome zatajivanja srca trebaju obratiti osobe oboljele od povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, osobe koje su preboljele srčani udar ili imaju prirođenu bolest srca. Simptomi su često nespecifični, a manifestiraju se kao zaduha ili otežano disanje, osjećaj lupanja ili preskakanja srca, ubrzani rad srca, umor i slabost, oticanje nogu, otežano podnošenje fizičkih napora, ali i noćno gušenje i potreba za spavanjem s povišenim uzglavljem.

Liječenjem osnovne bolesti, poput povišenog krvnog tlaka i šećerne bolesti, moguće je spriječiti razvoj zatajivanja srca. Pravovremenim dijagnosticiranjem zatajivanje srca moguće je uspješno liječiti, a rano prepoznavanje simptoma i što raniji početak liječenja znatno produljuju životni vijek i povećavaju kvalitetu života oboljelih. Pravilna prehrana te zdrav i aktivan način života, koji isključuje konzumaciju alkoholnih i duhanskih proizvoda te ograničava unos soli, važan su faktor u prevenciji i liječenju zatajivanja srca.

Uz jednostavne promjene u načinu života i odgovarajuće liječenje, mnogi ljudi sa zatajenjem srca žive punim i aktivnim životom. Stoga stručnjaci naglašavaju važnost redovitih pregleda te pozivaju građane da ne zanemaruju simptome već konzultiraju svog liječnika.

Izvor: KBC Split