x
x

Dani svjesnosti o zatajivanju srca 2024

  29.04.2024.

U suradnji s Europskim društvom za zatajivanje srca (ESC HFA) i Nacionalnim društvima (NHFS), uključujući Hrvatsko društvo za zatajivanje srca, održat će se “Dani svjesnosti o zatajivanju srca”. Planirano vrijeme održavanja je 29. travnja do 5. svibnja 2024. godine.

Dani svjesnosti o zatajivanju srca 2024

Ovogodišnja tema je “Otkriti neotkriveno: nađi me” (“Detected the undetected: find me”).
Naglasak je na ranom otkrivanju nedijagnosticiranih bolesnika, kada se može napraviti najveća razlika u kvaliteti života i prognozi.
Radi se o mogućnosti da se udruži znanje i snaga Europske kardiološke zajednice, kako bi problem zatajivanja srca postao transparentniji, čime bi omogućili poboljšanje skrbi o bolesnicima sa zatajivanjem srca.
Dani svjesnosti se održavaju od 2010. godine, a uočeno je da je za dobrobit bolesnika vrlo važno pridobiti pažnju javnosti, političara, lokalne zajednice i medija.
Ove godine će HFA nagraditi 5 najboljih kampanja.

ICARe-HF

ICARE-HF je program poboljšanja skrbi o bolesnicima sa zatajivanjem srca kroz akreditaciju i prepoznavanje Centara kvalitete koji se bave zatajivanjem srca.
ICARe HF je kreiran od strane ESC HFA i Nacionalnih radnih skupina (NHFS).
Radi se o akreditacijskom programu koji je zamišljen sa ciljem poboljšanja ishoda bolesnika sa zatajivanjem srca u Europi i šire.

ICARe-HF akreditacija pomaže i promovira izvrsnost:

  • podizanjem standarda skrbi o bolesnicima sa zatajivanjem srca,
  • prepoznavanjem onih koji primjenjuju najbolju praksu,
  • promoviranjem istraživanja i edukacije.

ICARe-HF podoblici Centara kvalitete (QCC): opći QCC, specijalizirani QCC, napredni QCC.

Podrobnije informacije, kao i mogućnost prijave za akreditaciju mogu se naći na web stranici ESC HFA (escardio.org/ICARe-HF)
Nacionalna radna skupina (NHFS) je važna točka komunikacije i ima zadatak pomoći Institucijama u pojedinoj zemlji da shvate vrijednost ICARe-HF programa, ta kako se mogu akreditirati.

GRASP registar

Dugoročni cilj je analiza/ validacija primjene ESC Smjernica za dijagnostiku i liječenje zatajivanja srca, posebno Smjernicama preporučene medikamentozne terapije, kroz prikupljanje podataka putem ESC GRASP Registra (“the new Global Registries And Surveys Programme”).
Centri koji apliciraju za ICARe-HF akreditaciju će se moći uključiti u GRASP-HF Registar/ Program.