x
x

Novo cjepivo protiv RSV-a je monoklonsko protutijelo a ne cjepivo

  24.08.2023.

Cjepiva aktiviraju imunološki sustav pojedinca, koji tada stvara antitijela, antitijelo je dobro dokle god antitijelo traje. Da bi se dobili zaštitu od cjepiva obično su potrebna 2-4 tjedna do stvaranja prvih antitijela, s antitijelima se zaobilazi proces koji tijelo mora obaviti i zaštita se javlja gotovo odmah čim se antitijelo dobije.

Novo cjepivo protiv RSV-a je monoklonsko protutijelo a ne cjepivo

Po prvi put ove jeseni obiteljima u USA će biti ponuđena sezonska zaštita za dojenčad i malu djecu od respiratornog sincicijskog virusa (RSV). Naime, Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u srpnju je odobrila prevenciju nazvanu nirsevimab i očekuje se da će biti široko rasprostranjena u nadolazećim tjednima s početkom sezone RSV-a.

Nirsevimab nije cjepivo, već monoklonsko antitijelo koje se koristi za prevenciju. Monoklonska protutijela su već korištena za liječenje RSV-a kod djece, ali učinci ne traju dugo - daju pasivni imunitet. To znači da su djeca s visokim rizikom od teškog RSV-a morala dobivati mjesečne injekcije. Ali s nirsevimabom, mutirana antitijela ostaju dulje u cirkulaciji tako da mogu trajati 5 ili 6 mjeseci, dovoljno da pokriju sezonu RSV-a.

Prednost monoklonskih antitijela je što počinju djelovati gotovo odmah. RSV je najopasniji tijekom prve godine života, pa postoji opasnost od dugotrajnih hospitalizacija. Iza 14 mjeseci imunološki sustav i dišni putevi djece dovoljno su sazreli pa su ishodi infekcije RSV-om znatno lakši.

Cjepivo protiv RSV-a odobreno je prije samo 3 mjeseca za odrasle osobe u dobi od 60 i više godina. Ako se monoklonska protutijela mogu koristiti za prevenciju bolesti u dojenčadi, mogu li postati održiva alternativa cjepivu za odrasle? Stručnjaci kažu ne, to je najvećim dijelom zbog razlike u veličini tijela. Moralo bi se ga dati intravenozno, što nikada prije nije proučavano i također bi bilo vrlo skupo.

Nirsevimab je odobren za dojenčad (do 8 mjeseci) rođenu tijekom prve sezone RSV-a ili u njoj, te za djecu do 2 godine starosti koja su još uvijek osjetljiva na RSV tijekom druge sezone.

Preporuča se da sva dojenčad dobije jednu injekciju u prvih 8 mjeseci radi prevencije umjesto prethodnih mjesečnih injekcija koje su se koristile kako bi se spriječilo da djeca s visokim rizikom dobiju teške RSV.

Izvor: Medscape