x
x

Zagađenje zraka povezano je s većim opterećenjem amiloida u mozgu

  07.03.2024.

Ova studija, objavljena u časopisu Neurology, istražuje povezanost između PM2.5 povezanih s prometom i patologije Alzheimerove bolesti (AD). Izloženost većem zagađenju zraka povezanom s prometom povezana je s većim razinama amiloidnih plakova u mozgu, pri čemu je izloženost tijekom 3 godine prije smrti najveći rizik.

Zagađenje zraka povezano je s većim opterećenjem amiloida u mozgu

Istražitelji su ispitali moždano tkivo 224 ljudi koji žive na području Atlante koji su pristali donirati svoje mozgove nakon smrti (prosječna dob smrti je 76 godina) na prisustvo amiloidnih plakova i tau čvorova.

Također su proučavali količinu finih čestica < 2,5 mikrona (PM2,5) iz onečišćenja zraka uzrokovanog prometom na kućnim adresama sudionika 1, 3 i 5 godina prije smrti.

Pretpostavlja se da gen APOE, glavni genetski čimbenik rizika za Alzheimerovu bolest, modificira povezanost između PM2.5 i Alzheimerove bolesti. Prisutnost gena APOE e4 ispitana je radi dokaza bilo kakvog učinka na odnos između onečišćenja zraka i dokaza Alzheimerove bolesti.

Prosječna razina izloženosti u godini prije smrti bila je 1,32 µg/m3  i 1,35 µg/m3 u 3 godine prije smrti.

Osobe s 1 µg/mvećom izloženošću PM2,5 u godini prije smrti imale su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će imati višu razinu plakova (omjer izgleda [OR], 1,92; 95% CI, 1,12-3,30), dok su oni s većom izloženošću u 3 godine prije smrti imali 87% veću vjerojatnost da će imati više razine plakova (OR, 1,87; 95% CI, 1,01-3,17).

Nešto više od polovice (56%) uzorka bilo je pozitivno na genotip APOE e4, no najjača povezanost između onečišćenja i neuropatoloških markera bila je za nenositelje genotipa, iako taj odnos nije dosegao statističku značajnost.

Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdila uzročnost povezanosti između PM2.5 i AD-a, uključujući epidemiološke i mehaničke studije. Buduće studije također bi trebale istražiti povezanost između PM2.5 i drugih patologija povezanih s demencijom, uključujući cerebrovaskularnu patologiju.