x
x

HUP: 78 posto zaposlenika želi nastaviti raditi od kuće

  04.01.2024.

Zaposlenici koji rade od kuće iskazuju veću razinu osobnog zadovoljstva i ravnoteže poslovnog i privatnog života, objavljeno je na mrežnim stranicama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

HUP: 78 posto zaposlenika želi nastaviti raditi od kuće

Razina zadovoljstva poslom i ravnoteže između poslovnog i privatnog života kod zaposlenika koji rade od kuće viša je nego kod onih koji rade u uredu, zbog čega 78 posto zaposlenika želi nastaviti raditi od kuće, pokazalo je znanstveno istraživanje koje je u suradnji s vodećim znanstvenicima i znanstvenim institucijama provela Mplus grupa, a koje je sredinom prosinca 2023. predstavljeno u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Mplus grupa je u svoje redovno istraživanje o angažiranosti radnika, u suradnji s istraživačima s brojnih sveučilišta, uključujući Harvard, Oxford i Sveučilište u Zagrebu, uključila i dodatna pitanja oko rada od kuće i wellbeinga. Nakon prikupljenih 4.554 upitnika iz 7 zemalja, analizu su proveli renomirani znanstvenici, koji su doveli u vezu zadovoljstvo poslom i rad od kuće, a je rad prihvaćen i objavljen u renomiranom časopisu Frontiers of Psychology.

„Prije izbijanja pandemije, u Mplusu je 27 posto zaposlenika radilo od kuće, 4,7 posto hibridno, a 70,7 posto iz ureda. U ožujku 2020., izbijanjem pandemije, 70 posto zaposlenika prešlo je na rad od kuće (uvećanje od 61 posto). Žene su bile zastupljenije u uzorku i činile su 70,29 posto ispitanika. Tijekom pandemije Covid-19 uočili smo da je rad od kuće za Mplus uspješna poslovna politika, pa smo ju po završetku pandemije i zadržali, ali željeli smo i znanstveno provjeriti misle li isto i naši zaposlenici. Ovim im se putem svima zahvaljujemo na sudjelovanju u istraživanju“, rekla je Bruna Kostelac Košir, glavna direktorica za ljudske resurse u Mplus Grupi. Mplus je ovim istraživanjem napravio iskorak jer je povezao poslovanje sa znanošću te pokazao spremnost na dijeljenje iskustva sa širom zajednicom i to da je poslodavac koji brine o wellbeingu svojih zaposlenika.

Kao najčešće prednosti rada od kuće, zaposlenici su isticali uštedu vremena na promet, što im je omogućilo više slobodnog vremena te ujednačeniji svakodnevni život, u kojemu su imali više vremena za obitelj. Pilot projekt najprije je proveden u Njemačkoj, a dobiveni rezultati nisu se odviše razlikovali po zemljama, kao ni prema dobnim skupinama i spolu ispitanika.

„Snažan rast primanja i standarda zaposlenika nastavit će se i u idućoj godini. Poduzetnici na tom trendu intenzivno rade, ali to nam istovremeno predstavlja i najveći izazov. Na tržištu rada u Hrvatskoj, naime, nikada nije vladala toliko jaka bitka za svakog pojedinog zaposlenika, a nama poslodavcima ključan cilj je zadržavanje i privlačenje radnika. Današnji zaposlenici žele mobilnost, priliku za brzo napredovanje, učenje, prilagođavanje njihovim potrebama u organizaciji rada, žele veću autonomiju i priliku da unutar radne okoline izraze svoje specifične potrebe, poput rada od kuće ili rada na daljinu. Stabilno i dobro plaćeno radno mjesto najbolja je demografska politika, a stabilno radno mjesto 21. stoljeća je ono koje daje priliku za razvoj i rast zaposleniku, brzo se prilagođava novim trendovima i razvija u smjeru novih industrija i tehnologija, rekla je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Pitanje rada od kuće, kojemu je dodana i nova kategorija – rad na daljinu, u Hrvatskoj regulira Zakon o radu, a sukladno novim izmjenama, sve veći broj poslodavaca sa svojim zaposlenicima potpisuje anekse ugovora.

S ponosom ističem posljednje izmjene i dopune Zakona na radu koje su regulirale rad od kuće, odnosno rad na izdvojenom mjestu rada i rad na daljinu, koji se uvijek obavlja putem informacijsko komunikacijske tehnologije. Ključna razlika između rada na izdvojenom mjestu i rada na daljinu je što je na izdvojenom mjestu rada poslodavac upoznat s lokacijom rada i moguće je govoriti o eventualnoj nadoknadi troškova, dok kod rada na daljinu ne postoji takva obveza. Cjelovito uređenje rada na izdvojenom mjestu i rada na daljinu osigurat će pravnu sigurnost ugovornih strana radnog odnosa koji se izvršava izvan prostorija poslodavca, a fleksibilan pristup takvom načinu rada omogućit će mnoge prednosti kako radnicima, tako i poslodavcima“, rekao je Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nastavno na predstavljeno znanstveno istraživanje, održan je i okrugli stol pod nazivom „Povezanost rada od kuće sa zadovoljstvom poslom, ravnotežom poslovnog i privatnog života i preferencijama radnog modela“, u sklopu kojega su panelisti raspravljali o benefitima i nedostatcima rada od kuće. Stručni tim koji je radio na projektu čine istraživači i znanstvenici s vodećih sveučilišta te predstavnici Mplusa: Milan Milošević, Andrija Štampar School of Public Health, School of Medicine, University of Zagreb, Croatia, Bruna Kostelac Košir, Mplus, Darko Horvat, Mplus, Tomislav Glavaš, Mplus, Antonio Sadarić, IEDC-Bled School of Management, Slovenia, Carin Isabel Knoop, Harvard Business School, United States te Stjepan Orešković.