x
x

Održan 31. kongres Europskog udruženja banaka tkiva i stanica

  01.12.2023.

U Zagrebu se od 22.-24. studenog 2023. godine, u Hotelu Hilton Garden Inn održao 31. kongres Europskog udruženja banaka tkiva i stanica (European Association of Tissue and Cell Banks - EATCB 2023), pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva koji je okupio više od 300 sudionika iz većine Europskih zemalja, ali i iz Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije.

Održan 31. kongres Europskog udruženja banaka tkiva i stanica
I dalje postoji kontinuirana potreba unapređenja donorskog i transplantacijskog programa u Hrvatskoj na dobrobit bolesnika

Na ovom kongresu sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva i steći nove vještine kroz mnoštvo zanimljivih prezentacija i stručnih rasprava na temu darivanja i presađivanja tkiva i stanica. Tematski je prezentirana uloga medija u promicanju darivanja tkiva i stanica, te predstojeće zadaće nadležnih tijela sukladno zahtjevima nove EU regulative za SoHO područje. Također su prikazani inovativni rezultati u području liječenja teških bolesti naprednim terapijama koje bi pacijentima omogućile pristupačnije liječenje (razvoj novih tehnologija u tkivnom i staničnom bankarstvu).

Nacionalna transplantacijska koordinatorica Ministarstva zdravstva prim. dr. Marina Premužić istaknula je kako u Hrvatskoj postoji velika solidarnost građana i visoka svijest građana kada je u pitanju darivanje tkiva poslije smrti na čemu se i temelji uspješni donorski program, no i dalje postoji kontinuirana potreba unapređenja donorskog i transplantacijskog programa, na dobrobit bolesnika.