x
x

Sezonsko cijepljenje – osiguranje zdravlja zimi

  18.11.2023.

Dolaskom hladnijeg vremena, duljim boravkom u zatvorenim prostorima, kao i intenzivnom cirkulacijom različitih uzročnika respiratornih infekcija poput gripe, COVID-19 i pneumokoka, očekuje porast oboljelih.

Sezonsko cijepljenje – osiguranje zdravlja zimi

Starije osobe, zbog dobi i često pridruženih različitih kroničnih bolesti, čine jednu od najvulnerabilnijih skupina za obolijevanje i posljedično mogući razvitak komplikacija koje zahtijevaju hospitalizaciju.

Kronični bolesnici neovisno o dobi, osobe oslabljenog imunološkog sustava, zdravstveno osoblje i osoblje koje radi s vulnerabilnom populacijom, čine također skupinu pod povećanim rizikom od obolijevanja od zaraze.

O indikacijama, mogućim kontraindikacijama, kao i najboljoj strategiji cijepljenja bili su upoznati stručni timovi domova za starije osobe, ali i svi koji su prisustvovali 222. gerontološkoj tribini 14. 11. 2023. pod nazivom „Sezonsko cijepljenje – osiguranje zdravlja zimi“.

Tribinu su prigodnim riječima otvorili voditeljica Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Tanja Ćorić, dr. med. i zamjenik ravnatelja Zavoda dr. sc. Bruno Cvetković, dipl. san. ing.

Predavanje je održala voditeljica Odjela za zarazne bolesti Zavoda prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med., spec. epidemiolog.