x
x

Cijepljenje djece s reumatskim bolestima protiv covid-19 i influence

  11.11.2023.

Cjepivo protiv COVID-19 preporučuje se imunokompromitiranoj djeci i djeci s reumatološkim bolestima, od navršenih šest mjeseci života ili kasnije, a cijepljenje protiv gripe svoj djeci nakon šest mjeseci života, a osobito onoj oboljeloj od kroničnih bolesti.

Cijepljenje djece s reumatskim bolestima protiv covid-19 i influence

Nakon proglašenja pandemije bolesti izazvane koronavirusom 19 (COVID-19) bilježi se povećanje stope hospitalizacije oboljele djece. Iako u većine djece s reumatskim bolestima nije bilo teškog oblika COVID-19, izuzevši multisistemski upalni sindrom kod djece (MIS-C), u onih koji su imali druge reumatološke bolesti osim juvenilnoga idiopatskog artritisa zabilježena je veća vjerojatnost ozbiljnih ishoda.

Stoga Radna skupina za cijepljenje Američkoga reumatološkog društva (ACR) i Europsko pedijatrijsko reumatološko društvo (PReS) preporučuju cijepljenje protiv COVID-19 za djecu oboljelu od autoimunosnih upalnih reumatskih bolesti. Istraživanja su pokazala dobar sigurnosni profil cjepiva, s minimalnim nuspojavama ili bez njih u većine bolesnika, a najnovije istraživanje dokumentiralo je visoku učinkovitost cjepiva. Nije primijećen negativan utjecaj cjepiva na aktivnost bolesti, koja je ostala stabilna nakon druge doze. Cjepivo protiv COVID-19 preporučuje se imunokompromitiranoj djeci i djeci s reumatološkim bolestima, ovisno o preporukama, od navršenih šest mjeseci života ili kasnije.

Djeca i adolescenti s reumatskim bolestima imaju velik rizik od ozbiljnih komplikacija uslijed infekcije gripom. Stoga Europska liga za borbu protiv reumatizma (EULAR) i PReS snažno preporučuju cijepljenje djece s upalnim reumatskim bolestima primjenom sezonskoga neživog cjepiva protiv gripe, a cjepivo je sigurno i imunogenično. Cijepljenje protiv gripe svoj djeci nakon šest mjeseci života, a osobito onoj oboljeloj od kroničnih bolesti.

Mario Šestan, Tajana Đurašin, Marija Jelušić