x
x

Stručnjaci pozivaju: Kronični bolesnici, cijepite se protiv pneumokoka!

  06.09.2021.

Javnosti je predstavljena javnozdravstvena kampanja „Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti – cijepi se!“, usmjerena na edukaciju i informiranje javnosti o pneumokoku i cijepljenju protiv njega.

Stručnjaci pozivaju: Kronični bolesnici, cijepite se protiv pneumokoka!

Ovakvu vrstu kampanje pokrenuli su Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a. 

U jeku pandemije COVID-19 dok upravo traje cijepljenje protiv koronavirusa, stručnjaci svakako preporučaju i cijepljenje protiv pneumokoka. Kod većine ljudi, pneumokok izaziva tešku upalu pluća.

Cijepljenje protiv pneumokoka prvenstveno je namijenjeno, kroničnim bolesnicima i  onkološkim bolesnicima. Besplatno je za određene kronične skupine bolesnika, uzima se jednom u životu, samo za određene skupine bolesnika cijepi se dva puta, te se može cijepiti tijekom cijele godine.

Stručnjaci naglašavaju kako je prioritet da se o pneumokoku govori svakodnevno kako bi se javnost detaljno informirala o samoj bolesti, ali i cjepivu.