x
x

Europski tjedan cijepljenja 2023. godine

  19.04.2023.

Europski tjedan cijepljenja tradicionalno se svake godine obilježava u zadnjem tjednu travnja, ove godine od 23. do 29. travnja 2023. U isto vrijeme na globalnoj razini se obilježava i Svjetski tjedan cijepljenja (24. do 30. travnja 2023.)

Europski tjedan cijepljenja 2023. godine

Ove godine poruka Tjedna cijepljenja naziva „Velika nadoknada cijepljenja“ (eng. Big catch up) ima cilj istaknuti potrebu kolektivnog djelovanja u svrhu nadoknade propuštenih doza cjepiva te povećavanja zaštite od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

U Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije cijepni obuhvati u 2020. godini bili su niži uslijed pandemije COVID-19, a u 2021. godini pad se nastavio te su se pojavile i značajnije razlike u obuhvatima među zemljama. S Europskim tjednom cijepljenja 2023. počinje jednogodišnja kampanja pod organizacijom Svjetske zdravstvene organizacije i partnera, čiji je cilj naglasiti važnost zaštite najugroženijih skupina cijepljenjem protiv COVID-a, nadoknadom rutinskih cijepljenja koja su propuštena ili odgođena radi pandemije te postići i održati visoke cijepne obuhvate za sva cjepiva iz Kalendara cijepljenja. U postizanju tog cilja, najvažnija je suradnja različitih partnera s ciljem podizanja svijesti i ohrabrivanju pojedinaca svih dobnih skupina da traže zaštitu cijepljenjem.

U Hrvatskoj se tradicionalno za vrijeme Tjedna cijepljenja održavaju radionice, predavanja i okrugli stolovi o cijepljenju, te se ove godine ponovno nakon trogodišnje stanke organizira Skup o cijepljenju u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog epidemiološkog društva i Hrvatskog pedijatrijskog društva.