x
x

Biološki lijekovi u liječenju astme - manje egzacerbacija i hospitalizacija?

  24.10.2023.

U studiji pacijenata s astmom, predstavljenoj na godišnjem sastankuthe American College of Chest Physicians liječenje biološkim lijekovima nakon egzacerbacije bilo je povezano s boljim ishodima zdravstvene skrbi.

Biološki lijekovi u liječenju astme - manje egzacerbacija i hospitalizacija?

Postoje brojni podaci iz stvarnog svijeta koji pokazuju da biološki lijekovi smanjuju učestalost egzacerbacije astme, ali podataka o tome što se događa nakon egzacerbacije još uvijek nema, osobito podataka iz stvarnog svijeta.

U ovoj studiji pokazano je da pacijenti s teškom astmom na biološkim lijekovima dobro prolaze čak i nakon pogoršanja, što uključuje smanjenu učestalost hospitalizacije, prijema na intenzivnu njegu i potrebu za mehaničkom ventilacijom.

Rezultati nisu bili iznenađujući, ali naglašavaju dobrobiti bioloških lijekova. Iako je studija bila retrospektivna, ona sugerira da bi se prag za početak bioloških lijekova potencijalno mogao sniziti za pacijente s nekontroliranom astmom.

Ostaju neka ključna pitanja o liječenju biološkim lijekovima, osobito dugoročno. To uključuje kada pacijenta treba prebaciti s jednog biološkog lijeka na drugi i treba li nastaviti s biološkim liječenjem tijekom pacijentovog života te potencijalne dugoročne nuspojave. Ti podaci se još razvijaju.

U studiji istraživači su analizirali retrospektivne podatke od 316 pacijenata s astmom liječenih biološkim lijekovima i 9645 liječenih nebiološkom terapijom između veljače 2018. i veljače 2023. u bolnici za tercijarnu skrb na Srednjem zapadu SAD-a. Bio je veći udio žena u skupinama bioloških (69,7%) i nebioloških skupina (63,8%, P = 0,032), ali nije bilo značajne razlike u udjelu bijelaca u skupinama bioloških i nebioloških lijekova (78,2% naspram 74,3). %, P = 0,103).

Među skupinom bioloških lijekova, 0,9% bilo je hospitalizirano tijekom razdoblja istraživanja, u usporedbi sa 6,5% skupine nebioloških lijekova (P = 0,00006). Također su imali manje posjeta JIL-u (0,3% naspram 1,8%; P = 0,04).

Istraživači su dodatno pokušali podijeliti podatke prema pojedinačnim biološkim lijekovima, ali nije bilo statističke značajnosti u ishodima između bioloških lijekova, možda zbog relativno male veličine uzorka.

Rezultati ove studije općenito su slični drugim studijama, uključujući američku studiju koja je otkrila smanjenje stope egzacerbacija nakon početka ili promjene bioloških lijekova i nešto veću prevalenciju korištenja bioloških lijekova među bijelim pacijentima (77% korisnika bioloških lijekova u odnosu na 71 % korisnika nebioloških lijekova). Studija u jugozapadnoj Engleskoj otkrila je manje posjeta hitnoj pomoći i hospitalizacija među pacijentima na biološkim lijekovima.

Izvor: Chest 2024