x
x

Infekcija virusom Nipah

  12.10.2023.

Od 12. do 15. rujna 2023., Ministarstvo zdravstva i obiteljske skrbi, Vlada Indije, izvijestilo je o šest laboratorijski potvrđenih slučajeva virusa Nipah, uključujući dva smrtna slučaja, u okrugu Kozhikode, Kerala.

Infekcija virusom Nipah

Osim prvog slučaja, čiji je izvor zaraze nepoznat, ostali slučajevi su obiteljski i bolnički kontakti prvog slučaja. Od 27. rujna 2023. u trag je ušlo 1288 kontakata potvrđenih slučajeva, uključujući visokorizične kontakte i zdravstvene radnike, koji su u karanteni i pod nadzorom 21 dan. Od 15. rujna nije otkriven nijedan novi slučaj. Ovo je šesta epidemija virusa Nipah u Indiji od 2001.

Prvi slučaj čiji je izvor infekcije nepoznat, imao je upalu pluća i akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) i primljen je u bolnicu krajem kolovoza 2023. Preminuo je nekoliko dana nakon prijema. Ostalih pet potvrđenih slučajeva bili su bliski kontakti prvog slučaja uključujući dva člana obitelji i kontakte u bolnici gdje je prvi slučaj liječen i umro. Drugi smrtni slučaj dogodio se kod osobe koja je pratila drugog pacijenta u bolnicu gdje se liječio prvi slučaj. Preminuo je nakon što je imao simptome upale pluća.

Infekcija virusom Nipah, zoonotska je bolest, prenosi se na ljude putem kontakta sa zaraženim životinjama kao što su šišmiši i svinje. Osim toga, izravan kontakt sa zaraženom osobom također može dovesti do prijenosa, iako je ovaj put rjeđi. Osobe zaražene virusom Nipah mogu doživjeti teške simptome, uključujući akutnu respiratornu infekciju i smrtonosni encefalitis. Stope smrtnosti u epidemijama u Bangladešu, Indiji, Maleziji i Singapuru obično se kreću od 40% do 100%. Za sada nema dostupnih učinkovitih terapija ili cjepiva za ovu bolest. Jedini način da se smanji ili spriječi infekcija kod ljudi je podizanje svijesti o čimbenicima rizika i preventivnim mjerama zaštite.

Državna i nacionalna tijela aktivirala su multisektorsku koordinaciju i mehanizam odgovora za suzbijanje širenja epidemije u Indiji, uključujući pojačani nadzor i praćenje kontakata, laboratorijsko testiranje sumnjivih slučajeva i visokorizičnih kontakata, bolničku pripravnost za vođenje slučaja, prevenciju i kontrolu infekcije.