x
x

Svjetski dan prve pomoći

  09.09.2023.

Druge subote u rujnu obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Tema ovogodišnjeg dana je Prva pomoć u digitalnom svijetu i cilj je njome učiniti znanje prve pomoći dostupno svima. Digitalna tehnologija omogućuje svima učenje prve pomoći, to je novi način uz pomoću kojega svatko od nas može naučiti spašavati živote.

Svjetski dan prve pomoći

Prva pomoć je osnovna vještina koju bi svatko trebao znati jer pomaže ozlijeđenima i daje šansu za preživljavanje. Svake godine tisuće ljudi doživi različite nesreće, a mnogi od njih izgube život zbog prekasnog liječenja. U želji da se takva situacija promijeni, važno je da svi zajedno osvijestimo važnost učenja prve pomoći.

U današnjem digitalnom dobu u kojemu je tehnologija snažno zastupljena u našim životima, lako je zaboraviti na nužnost tradicionalnih vještina poput znanja prve pomoći. Razumijevanje osnovnih postupaka prve pomoći ključna je sposobnost koja može spasiti živote, neovisno je li riječ o osobnoj sigurnosti ili dobrobiti drugih.

Učenje prve pomoći priprema ljude za pružanje osnovne medicinske skrbi i stabilizaciju ozlijeđenih do dolaska stručne pomoći. Pojedinci mogu učinkovito odgovoriti na katastrofe i spasiti živote ako posjeduju znanja i vještine prve pomoći. Zbog svega toga važno je ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći iskoristiti kako bi se osvijestila javnost o važnosti učenja prve pomoći i redovitog podsjećanja na te vještine.

Diljem Hrvatske društva Crvenoga križa u svojim će mjestima obilježiti Svjetski dan prve pomoći provođenjem radionica i pokaznih vježbi na javnim mjestima.