x
x

Vremenski normativi zdravstvene skrbi trebaju biti primjenjivi

  27.08.2023.

S ciljem prikupljanja komentara stručne i šire javnosti od 21. srpnja do 20. kolovoza provedeno je javno savjetovanje za izradu novog Plana i programa mjera zdravstvene zaštite. Prikupljeno je ukupno 203 komentara koji se analiziraju te će konstruktivne i utemeljene doprinose struka zasigurno prepoznati i uvažiti.

Vremenski normativi zdravstvene skrbi trebaju biti primjenjivi
Što su zdravstvene potrebe pacijenta veće, veći je i vremenski raspon pružanja zdravstvene skrbi.

Usporedno s javnim savjetovanjem, Ministarstvo zdravstva je 25. srpnja poslalo isti dokument na mišljenje Hrvatskom liječničkom zboru i komorama: Hrvatskoj liječničkoj komori, Hrvatskoj komori dentalne medicine, Hrvatskoj ljekarničkoj komori, Hrvatskoj komori medicinskih biokemičara, Hrvatskoj komori medicinskih sestara, Hrvatskoj komori primalja, Hrvatskoj komori fizioterapeuta i Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika. Zaprimljena je većina mišljenja te se još očekuju komentari Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore medicinskih biokemičara.

U usporedbi s prethodnim Planom i programom mjera zdravstvene zaštiteprvi put se uvodi vremenski raspon. Što su zdravstvene potrebe pacijenta veće, veći je i vremenski raspon pružanja zdravstvene skrbi. Ako je ranije za neki postupak bilo predviđeno striktno 20 minuta, sada je predložen vremenski raspon od 10 do 25 ili 30 minuta. Što su zdravstvene potrebe pacijenta veće, veći je i vremenski raspon pružanja zdravstvene skrbi.

Nema razloga ni za bojazan od administrativnog rasterećenja. Usvojen je Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, čime se pokrenula posebna reformska mjera administrativnog rasterećenja liječnika primarne zdravstvene zaštite. Jedan od konkretnih iskoraka na tom području je administrativni postupak provjere i odlučivanja o opravdanosti izdanog putnog naloga, kao i zahtjeva osiguranih osoba za naknadu troškova prijevoza, koji je prenesen s liječnika na administrativne službe HZZO-a. No, putni nalozi su tek jedan u nizu koraka usmjeravanja administrativnih poslova prema HZZO-u i ostalim institucijama kao i dodatno unaprjeđenje ostalih operativnih procesa. U sklopu reformskih mjera, zaključivanje bolovanja omogućeno je i kontrolorima HZZO-a što dodatno utječe na rad liječnika.

Uz administrativno rasterećenje, Vlada i zdravstvena administracija odgovaraju i na ostale izazove u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kroz niz reformskih mjera. Od osiguravanja financiranja 922 specijalizacije u vrijednosti 130 milijuna eura, izjednačavanja koeficijenata bolničkih i specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine, jačanja koordinacijske uloge doma zdravlja, jačanja infrastrukture, reorganizacije hitne medicinske službe, spajanje saniteta i hitne medicine, sestrinskih savjetovališta za pružanje osnovne skrbi za određene kronične bolesti, uvođenja psihološke i logopedske djelatnosti kao i fizikalne terapije pri domovima zdravlja

Izvor: Pharmabizz