x
x

Nedostaje strateško planiranje kadrova u zdravstvu, najviše propusta u primarnoj

  18.06.2023.

Državna revizija je uočila niz propusta u zdravstvu, najviše na razini primarne zdravstvene zaštite, navodi se u izvješću koje je dostavljeno Saboru RH.

Nedostaje strateško planiranje kadrova u zdravstvu, najviše propusta u primarnoj

Jedan od odgovora u izvješću je i kakva je bila dostupnost primarnih ginekologa i pedijatra tijekom 2022. i 2023. godine? Kakvo je planiranje ljudskih resursa u zdravstvu, postoji li strateško planiranje, kakva je teritorijalna pokrivenost primarne zdravstvene zaštite, samo su neka od pitanja na koje je odgovorila Državna revizija.
Jedna od mjera istaknutih u Nacionalnom planu razvoja zdravstva 2021. do 2027. je i definiranje potreba za zdravstvenim radnicima na svim razinama, a Državna revizija navodi da te potrebe još nisu definirane.

U izvještaju se navodi da je još 2015. godine trebalo biti ustrojeno tijelo za praćenje i planiranje resursa u zdravstvu, planiranje specijalizacija i održavanja mreže javne zdravstvene službe.

Iz Ministarstva zdravstva su istaknuli da je naglasak stavljen upravo na jačanje primarne zdravstvene zaštite jer su se problemi gomilali godinama. Tako su iz EU fondova osigurana sredstva za financiranje 922 specijalizacije iz obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije, kliničke radiologije i hitne medicine.

Izvor: Poslovni.hr