x
x

Štampar u tvom kvartu: Črnomerec, 7. 10.

  06.10.2023.

Zagrebački zdravstveni djelatnici vraćaju se korijenima našeg javnog zdravstva i načelima dr. Andrije Štampara. U sklopu Sajma zdravlja: Štampar u tvom kvartu, gdje građane očekuje čak šest javnozdravstvenih štandova, Zagrepčanke i Zagrepčani svih dobi imat će priliku obaviti razne preglede i savjetovanja s liječnicima te sudjelovati u brojnim radionicama i edukacijama vezanima uz brigu o zdravlju, a sve u svom kvartu.

Štampar u tvom kvartu: Črnomerec, 7. 10.
Veliki ciklus zdravstvenih događanja pod nazivom „Štampar u tvom kvartu“ ove subote, 7. listopada stiže i u gradsku četvrt Črnomerec od 9.00 do 12.00 sati!

Zagrepčanke i Zagrepčani svih dobi imat će priliku obaviti razne preglede i savjetovanja s liječnicima od 9.00 do 12.00 sati na tržnici Kustošija!

Uz mogućnost mjerenja razine šećera u krvi, krvnog tlaka te indeksa tjelesne mase, djelatnici  Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar educirat će građane i o važnosti zaštite okoliša, tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane. Podsjetit će i na problem Alzheimerove bolesti te kako se s njom nositi s obzirom da smo ovaj tjedan obilježili Svjetski dan ove nažalost još uvijek neizlječive bolesti.

Štand broj 1: Nutricionističko i kineziološko savjetovanje

Ovdje vas čeka nutricionističko i kineziološko savjetovanje pod geslom „Vježbaj i jedi pravo, stari zdravo“, gdje ćete pronaći najvažnija saznanja vezana uz aktivan život i zdravu prehranu kao ključ zdravlja i dugovječnosti.

Štand broj 2: Dom Zdravlja – Pitaj doktora

Na štandu broj 2 čekaju vas liječnici i zdravstveni djelatnici iz Doma zdravlja Zagreb – Centar koji će s vama odraditi razne preglede, popraćene savjetovanjima u skladu s rezultatima i pružiti vam još pregršt ostalih važnih informacija.

Štand broj 3: Prevencijom do zdravlja

Na ovom štandu za naručene osobe je osiguran pregled na mobilnom mamografu, a čekaju vas i sve dodatne informacije vezane uz Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke te Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Štand broj 4: Nema zdravlja, bez mentalnog zdravlja

Ovaj je štand posvećen važnom segmentu zdravlja koji mnogi često znaju previdjeti, a ovdje vas čekaju naši stručnjaci, koji će vam uz pomoć edukacijskog rehabilitatora, medicinskih sestara i tehničara pružiti više informacija o prestanku pušenja i slično.

Štand broj 5: Pitaj školskog doktora

Za sve roditelje koji dođu sa svojim školarcima, tu je Štand broj 5, na kojem vas čekaju odgovori na sva vaša pitanja vezana uz zdravlje najmlađih, njihovu dentalnu higijenu i pravilne prehrambene navike.

Štand broj 6: Biraj sigurno, biraj zdravo

Ovaj štand posvećen je temi koja nam je svima od velike zajedničke važnosti, a riječ je o međuodnosu okoliša i zdravlja. Sve o deklaracijama na pakiranjima hrane, kozmetici, sigurnosti dječjih igračaka, mjerenju kvalitete zraka u gradu, Eko karti Grada Zagreba, peludnom kalendaru i još puno toga, možete saznati ovdje.

  • Kako spriječiti trovanja hranom i konzumirati mikrobiološki sigurnu hranu? Što je važno znati vezano uz prevenciju kvarenja hrane, kako prepoznati moguće izvore trovanja hranom i kako prepoznati prve simptome trovanja?
  • Znate li kako možete dostaviti uzorak vode na analizu u naš laboratorij? (podjela uputa o načinu uzimanja uzorka - iz slavine ili bunara).
  • Demonstracija boca u kojima se uzimaju uzorci te uređaja za mjerenje koncentracije slobodnog klora.
  • Podjela Vodiča za roditelje - svijet ovisnosti u kojem je objašnjeno kako građani mogu anonimno dostaviti uzorke u laboratorij na ispitivanje droga i psihotropnih tvari.

Izvor: www.stampar.hr