x
x

Svjetski dan prevencije samoubojstva: Stvarajmo nadu djelovanjem

  09.09.2022.

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna. Samoubojstva su jedan od vodećih uzroka smrti od ozljeda u Hrvatskoj. Stope smrtnosti zbog samoubojstava rastu s dobi. U odnosu na zemlje Europske unije Hrvatska bilježi više stope smrtnosti zbog samoubojstava od prosjeka stopa za zemlje EU članice.

Svjetski dan prevencije samoubojstva: Stvarajmo nadu djelovanjem
U subotu, 10. rujna, u 20 sati zapalite svijeću u blizini prozora time dajete podršku prevenciji samoubojstava.

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna. Obilježavanje je započelo još 2003. godine na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP) i Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem podizanja svijesti o mogućnosti prevencije, odnosno sprječavanja samoubojstava, uspostave suradnje među ključnim dionicima te promoviranja znanstveno utemeljenih aktivnosti smanjenja incidencije smrti od samoubojstava, pokušaja samoubojstava i suicidalnih misli. Od tada se svake godine organiziraju prigodne tematske aktivnosti povodom ovog Dana i aktivno djeluje na razvijanju svijesti o problematici i važnosti prevencije samoubojstava.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 1 od 100 smrtnih slučajeva u svijetu posljedica je samoubojstva, odnosno oko 703 000 ljudi godišnje umre od samoubojstva. Samoubojstva su vrlo kompleksan i slojevit javnozdravstveni i društveni problem, čijem se rješavanju treba posvetiti sustavno i multidisciplinarno. Stoga je iznimno važno podizati razinu svijesti o samoubojstvima te promovirati korištenje provjerenih mehanizama prevencije i smanjenja broja samoubojstava, a Svjetski dan prevencije samoubojstava prava je prilika za to.

Tema, odnosno slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstava glasi „Stvarajmo nadu djelovanjem“. Inicijatori ove kampanje nastoje poručiti kako svi možemo doprinijeti prevenciji samoubojstava i pružiti nadu onima u riziku. Svako naše, čak i najmanje djelovanje može pomoći nekome u njegovim najmračnijim trenucima.