x
x

Ospice – javnozdravstveni izazov

  24.07.2017.

Ospice su virusna bolest čije su glavne značajke vrlo visoka kontagioznost, pojava karakterističnog osipa, prolazna supresija imunološkog sustava i relativno česte komplikacije vezane uz dišni i središnji živčani sustav. Pronalaskom učinkovitog cjepiva i njegovom uporabom incidencija ove bolesti u svijetu značajno se smanjila, a u Sjedinjenim Američkim Državama 2000. godine proglašena je eliminacija ospica.

Ospice – javnozdravstveni izazov
Na globalnoj razini ospice su još uvijek jedan od vodećih uzroka smrtnosti u djece. U zemljama s niskom prevalencijom od ospica obolijevaju necijepljene osobe mlađe i srednje životne dobi.

U Europi se u posljednjih 6 godina incidencija smanjila za 90 %, ali se povremene epidemije još uvijek detektiraju. U nerazvijenom dijelu svijeta ospice su još uvijek jedan od vodećih uzročnika smrti u djece, a u razvijenom dijelu svijeta ospice se javljaju u necijepljenih osoba mlađe i srednje životne dobi i predstavljaju javnozdravstveni izazov na globalnoj razini.

U Hrvatskoj je obavezno cijepljenje uvedeno 1969. godine. Posljednjih 20-ak godina godišnje se detektira desetak slučajeva s povremenim manjim epidemijama uzrokovanim importiranim virusima.

Veća epidemija s ukupno 220 prijavljenih slučajeva zabilježena je 2014./2015. godine.

Detekcija kliničkih slučajeva, epidemiološki nadzor i laboratorijska potvrda ospica, koja uključuje genotipizaciju virusa, ključni su postupci pri otkrivanju izvora infekcije i praćenju puta prijenosa.

Sunčanica Ljubin-Sternak, Tatjana Vilibić-Čavlek, Mirjana-Lana Kosanović-Ličina, Jelena Ivančić-Jelečki, Bernard Kaić 

Medicina Fluminensis 2017;53:168-78

DOI: 10.21860/medflum2017_179754

VEZANI SADRŽAJ > <