x
x

Upotreba anksiolitika kod studenata medicine na Medicinskom fakultetu u Osijeku

  21.04.2023.

Unatoč tome što su studenti medicine izloženi velikom stresu uporaba anksiolitka je racionalna i kontrolirana.

Upotreba anksiolitika kod studenata medicine na Medicinskom fakultetu u Osijeku

Uvod: Anksiolitici su jedni od najčešće propisivanih lijekova te su veoma popularni zbog svoje široke terapijske primjene.

Cilj: Cilj je ispitati učestalost korištenja anksiolitika kod studenata medicine.
Metode: U istraživanju je sudjelovalo 222 studenata od 1. do 6. godine Studija medicine na Medicinskom fakultetu Osijek rješavajući anonimni upitnik.

Rezultati: Od 222 studenata 19,5 % koristilo je benzodiazepin. Djevojke ih koriste
značajno češće od muškaraca. Najčešće indikacije za korištenje su osjećaj tjeskobe i anksioznost. Najčešće korišten benzodiazepin je alprazolam. Najviše ih koriste studenti 6. godine medicine, dok ih studenti 1. godine ne koriste. Razlozi za korištenje razlikuju se prema godinama studiranja; glavni razlog korištenja na 3. godini je nadolazeći ispit, dok su na 5. i 6. godini razlozi uzimanja benzodiazepina obiteljski i ljubavni problemi. Jednom u više mjeseci benzodiazepine koristi 59,1 % studenata, dok ih 5 % koristi svaki dan, 20,9 % studenata koristi i smatra korisnima biljne preparate za smirenje. Pomoć stručnjaka za svoje probleme potražilo je 32,6 % studenata koji su koristili benzodiazepine, dok ih je 41,9 % o tome razmišljalo.

Zaključci: Unatoč tome što su studenti medicine izloženi velikom stresu te anksiolitike koriste češće nego opća populacija, njihova je uporaba racionalna i kontrolirana.