x
x

93 posto smrtnosti u Hrvatskoj uzrokovano kroničnim nezaraznim bolestima

  12.04.2023.

Provođenje preventivnih nacionalnih pregleda pomoći će ranom otkrivanju boljesti i boljim ishodima liječenja

93 posto smrtnosti u Hrvatskoj uzrokovano kroničnim nezaraznim bolestima

"Procjenjuje se da je u ovom trenutku čak  93 posto smrtnosti u Hrvatskoj uzrokovano kroničnim nezaraznim bolestima. Najvišu incidenciju imaju bolesti srca i krvnih žila, slijede karcinomi, ozljede i mentalne bolesti", naveo je ministar.

 U 2021. od raka je umrlo 13.206 soba, odnosno 7585 muškaraca i 5621 žena.

Beroš je upozorio i da su mentalni poremećaji razlog najduljih hospitalizacija u dobi od 20 do 59 godina, što ih svrstava među vodeće uzroke bolničkog pobola radno aktivnog stanovništva.

Istaknuo je da će provođenje preventivnih nacionalnih pregleda pomoći ranom otkrivanju bolesti i boljim ishodima liječenja.

U Hrvatskoj niži očekivani životni vijek od prosjeka EU

Zdravstveno stanje hrvatskog stanovništva obilježava niži životni vijek od prosjeka EU i visoka smrtnost od kroničnih nezaraznih bolesti, upozorava ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Hrvatsko stanovništvo prednjači u EU po rizičnim ponašanjima - pušenju, konzumaciji alkohola, pretilosti i tjelesnoj neaktivnosti, upozorio je Capak na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva, održanoj ususret Svjetskog dana zdravlja. 

"Na drugom smo mjestu po indexu tjelesne mase (BMI), gora od nas je samo Malta. Po udjelu pušača blizu smo vrha EU, isto tako i po udjelu ljudi koji piju alkohol", rekao je Capak o rizičnim faktorima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.

Kao dobre vijesti naveo je pad smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, zatim pad mortaliteta od raka dojke i od kolorektalnog karcinoma.

Kako bi se stanje poboljšalo, radit će se više na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. U pripremi je testna faza programa za rano otkrivanje porodične hiperkolesterolemije te je već počelo vađenje krvi budućim prvašićima.

Hrvatska će prva u svijetu uvesti program ranog otkrivanja melanoma

U tijeku je izrada akcijskog plana za prevenciju debljine, Hrvatska će uskoro, prva u svijetu, uvesti nacionalni program za rano otkrivanje i prevenciju melanoma, a radi se i na programima ranog otkrivanja raka prostate i  želuca.

Nakon privremenog zaustavljanja ponovno se pokreće i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice s novom metodologijom.

U sklopu reforme zdravstva, uvode se preventivni zdravstveni pregledi, koji će biti besplatni za sve građane i provodit će se u domovima zdravlja, rekao je Capak.

Strateški okvir razvoja mentalnog zdravlja do 2030.

Danijela Štimac Grbić iz Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a  naglasila je da je mentalno zdravlje bilo jedan od vodećih problema u Hrvatskoj prije pandemije, a nakon pandemije postalo je prioritet.

Prepoznavanje i pravovremeno liječenje jedan je od prioriteta strateškom okviru razvoja mentalnog zdravlja do 2030., koji je usvojen u studenom prošle godine.

Ministarstvo zdravstva