x
x

Međunarodni dan multiplog mijeloma

  31.03.2023.

Posljednjeg četvrtka u mjesecu ožujku, koji je ujedno i mjesec svjesnosti o ovoj bolesti, obilježava se Dan multiplog mijeloma. Cilj obilježavanja je podizanje svjesnosti o ovoj bolesti i važnosti ranog otkrivanja te omogućavanje pravodobnog kvalitetnog liječenja svim oboljelima.

Međunarodni dan multiplog mijeloma

Multipli mijelom je rak koji nastaje u vrsti bijelih krvnih stanica koje se zovu plazma stanice. Zdrave plazma stanice pomažu nam u borbi protiv infekcija stvaranjem antitijela koje prepoznaju i napadaju vanjske uzročnike. U multiplom mijelomu, promijenjene plazma stanice se nekontrolirano umnažaju u koštanoj srži i potiskuju zdrave krvne stanice. Također, umjesto potrebnih antitijela stvaraju nefunkcionalne proteine koji dodatno mogu stvarati komplikacije.

Promijenjene plazma stanice mogu stvarati vidljive mase u koštanoj srži ili mekom tkivu; ako se radi o samo jednoj takvoj promjeni zovemo ju plazmacitomom, ako ih je više radi se o multiplom mijelomu. Na početku, bolest često nema simptome i zato se nerijetko otkriva kasno, kada je i prognoza lošija.

Neki od simptoma koji mogu upućivati na multipli mijelom su:

  • Dugotrajni bolovi u leđima i kostima (dulje od 4-6 tjedana)
  • Opća slabost i umor
  • Ponavljajuće i dugotrajne infekcije (pluća, mjehura…)
  • Povišena sedimentacija eritrocita
  • Oslabljena funkcija bubrega
  • Krvarenje iz nosa i neobjašnjive modrice

Godišnje u svijetu od multiplog mijeloma obolijeva oko 180 000 osoba i umire njih oko 120 000. Diljem svijeta raste incidencija multiplog mijeloma, osobito u muškaraca starijih od 50 godina. Mortalitet je u padu, što je posebno izraženo kod žena.

U Hrvatskoj u posljednjih 5 godina prosječno bilježimo oko 300 slučajeva godišnje (od čega 51% kod muškaraca). Prema zadnjim podacima Registra za rak u 2020. godini zabilježeno je 259 slučajeva multiplog mijeloma, što predstavlja pad u odnosu na broj slučajeva u prethodnom petogodišnjem razdoblju, vjerojatno kao rezultat manjeg dijagnosticiranja tijekom prve godine COVID-19 pandemije. Bolest se većinom javlja u starijoj životnoj dobi, oko 80% slučajeva dijagnosticira se kod osoba starijih od 60 godina. U 2021. godini od multiplog mijeloma u Hrvatskoj je umrla 191 osoba.