x
x

Nefarmakološko liječenje upalnih reumatskih bolesti utemeljeno na dokazima

  29.01.2023.

Oboljeli od upalnih reumatskih bolesti imaju značajno smanjenu kvalitetu života, a nova saznanja o nefarmakološkom liječenju, poglavito o učincima vježbanja na tijek i prognozu bolesti, bude i novu nadu za učinkovitijim liječenjem. Zbog toga se danas naglasak treba sta viti i na rano nefarmakološko liječenje, a posebice na primjenu dinamičkih i aerobnih vježbi.

Nefarmakološko liječenje upalnih reumatskih bolesti utemeljeno na dokazima

Liječenje upalnih reumatskih bolesti vrlo je kompleksno i zahtjevno. Holistički i individualni pristup takvim bolesnicima obvezuje nas na korištenje svih raspoloživih resursa, kako farmakoloških tako i nefarmakoloških na putu postizanja remisije bolesti, bez obzira o kojoj se upalnoj reumatskoj bolesti radi.

U ovom preglednom radu, zasnovanom na proučavanju medicine utemeljene na dokazima, osvrnuti će se na značaj nefarmakološkog liječenja (NFL) koje je postalo sastavni dio svih algoritama liječenja ovih bolesnika, pri čemu medicinske vježbe imaju najvažniju ulogu među takvim metodama liječenja.

Čitav niz dokaza koji su pokazali da je mišić sekretorni organ dokazuju kako se svakim ciklusom vježbanja u mišićima oslobađaju proteini nazvani miokinima, među kojima je najznačajniji u mišiću sintetizirani IL-6, koji onda inhibira proizvodnju TNF-a, stimulira i inducira proizvodnju protuupalnih citokina: IL1-Ra (receptor antagonist) i IL-10 u mononuklearnim krvnim stanicama, čime se ostvaruje značajan protuupalni učinak. Stoga, suprotno ranijim strahovima kako tjelesna aktivnost može pogoršati upalu, sada se smatra kako bi se terapijske vježbe mogle koristiti kao potencijalno potentni lijek za bolesnike s upalnim reumatskim bolestima zbog sinergističkog djelovanja s biološkom terapijom. Pritom ne treba zaboraviti niti ostale metode NFL koje imaju simptomatski učinak, kao što su različiti oblici fizikalne terapije i nutritivna potpora.

Tonko Vlak