x
x

Europski tjedan testiranja na HIV, virusne hepatitise od 21. do 28. 11. 2022.

  22.11.2022.

Evropski tjedan testiranja na HIV, virusne hepatitise B i C i sifilis europska je kampanja kojom se pozivaju europske zemlje da promotivnim akcijama omoguće lakši pristup testiranju, informiranjem doprinesu zdravstvenom prosvjećivanju o koristima testiranja, ranog otkrivanja infekcija i pravovremenog liječenja.

Europski tjedan testiranja na HIV, virusne hepatitise od 21. do 28. 11. 2022.

U današnje vrijeme postoje lijekovi koji sprečavaju razmnožavanje virusa i razvoj komplikacija, kojima se infekcija HIV-om može uspješno držati pod kontrolom. Ujedno, danas se svi virusni hepatitisi mogu uspješno liječiti, kao i sifilis kada se dijagnosticiraju na vrijeme. Stoga je važno informirati javnost o koristima izbjegavanja rizika za ove infekcije, testiranja i ranog otkrivanja HIV-a, virusnih hepatitisa B i C i sifilisa, a u slučaju potrebe liječenja.

Klinika za infektivne bolesti podržava inicijativu od 2015. godine i kontinuirano, nudi besplatno i anonimno testiranje koje će se tijekom tjedna testiranja provoditi u produženom radnom vremenu svakim radnim danom od 7:00 do 18:30 sati na HIV, virusne hepatitise B i C uz dodatak testiranja na sifilis za osobe koje su bile izložene riziku od tih infekcija.

Što je važno znati o HIV-u

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak). Glavni put prijenosa HIV-a je putem spolnog odnosa i kontaktom sa zaraženom krvi.

Osobe pod povećanim rizikom su one koje imaju rizične obrasce spolnog ponašanja. To podrazumijeva često mijenjanje partnera, nekorištenje zaštite, prvenstveno kondoma, upuštanje u spolne odnose pod utjecajem alkohola i droga i nepoznavanje seksualne prošlosti partnera.

Prijenos nije moguć uobičajenim socijalnim kontaktima (rukovanje, grljenje, pričanje sa zaraženom osobom…). Virus napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe. Pojava simptoma znači razvoj bolesti (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti. Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije.