x
x

Javno-zdravstvena kampanja - "Reagiram i preveniram"

  13.10.2022.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga zajedno s partnerima pokrenuo je javno-zdravstvenu kampanju „Reagiram i preveniram“ s ciljem podizanja svjesnosti i edukacije građana o respiratornim bolestima, prvenstveno o pneumokoknoj bolesti i gripi, kao i njihovim komplikacijama.

Javno-zdravstvena kampanja - "Reagiram i preveniram"

Povodom Europskog dana gripe te početka sezone respiratornih infekcija pokrenuta je kampanja "Reagiram i preveniram". U Hrvatsku je stiglo oko 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Imamo i 13 tisuća doza cjepiva protiv pneumokoka. Kakvo će biti ova sezona, ne može se predvidjeti. U Australiji je bio nešto veći val respiratornih bolesti, pa možemo onda očekivati i kod nas nešto veću pojavnost gripe i pneumokoka.

Cjepivo protiv gripe i pneumokoka preporuča se osobama s povećanim rizikom, te je za njih cjepivo besplatno.

Dugačka je lista osoba s povećanim rizikom, a preporuka je da se cijepe i protiv gripe i pneumokoka. To su, između ostalog, osobe starije životne dobi, iznad 65. godine života, osobe sa kroničnim bolestima bez obzira na dob. To su osobe koje imaju šećernu bolest, kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega i jetre, cerebrovaskularne bolesti, kronične bolesti pluća, osobe koje žive u domovima za starije osobe. Jer, ukoliko se ne cijepe, može doći do velikih komplikacija. Cijepljenje protiv gripe preporučuje se trudnicama kao zaštita njih i njihovog djeteta.

Kampanja „Reagiram i preveniram“ kontinuirano radi i raditi će na tome da se poveća znanje, ali i svijest koliko je važno cijepiti se protiv gripe i pneumokoka. Od 17.listopada službeno kreće cijepljenje protiv gripe. Stručnjaci pozivaju da se osobe s povećanim rizikom, istodobno cijepe protiv gripe i pneumokoka. Protiv gripe se cijepi prije i u sezoni gripe, obično od listopada do veljače, dok se protiv pneumokoka osobe mogu cijepiti tokom cijele godine.