x
x

Pregled infekcija virusom majmunskih boginja u 16 zemalja

  18.08.2022.

U ovom nizu prikupljenih i analiziranih slučajeva, majmunske boginje očitovale su se različitim dermatološkim i sustavnim kliničkim simptomima bolesti. Istodobna identifikacija slučajeva bolesnika izvan područja gdje su majmunske boginje do sada bile endemične naglašava potrebu za brzom identifikacijom i dijagnozom novih slučajeva kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije u zajednici, objavljeno je u NEJM-u.

Pregled infekcija virusom majmunskih boginja u 16 zemalja

Uvod: Infekcija virusom majmunskih boginja rijetko je prijavljivana kod ljudi izvan afričke regije u kojoj je bolest bila endemična  razdoblju prije travnja 2022. godine. Trenutno se bilježe slučajevi infekcije diljem svijeta. Prijenos virusa, čimbenici rizika, klinička slika i ishodi infekcije još uvijek su slabo definirani.

Metode: Istraživači su formirali međunarodnu skupinu kliničara-istraživača koji su sudjelovali u dijagnosticiranju i liječenju međunarodne serije slučajeva bolesnika s majmunskim boginjama kako bi dobili prikaz infekcije, klinički tijek bolesti i ishode infekcije potvrđene PCR testom.

Rezultati: U istraživanje je uključeno 528 osoba s infekcijom dijagnosticiranih između 27. travnja i 24. lipnja 2022. u 43 istraživača mjesta u 16 zemalja. 98% zaraženih osoba bili su homoseksualci ili biseksualci, 75% bijelci, a 41% je imalo HIV infekciju; medijan dobi bio je 38 godina. Kod 95% zaraženih osoba postavljena je sumnja o prijenosu virusa tijekom spolne aktivnosti. U ovoj seriji slučajeva, 95% osoba imalo je osip (64% s < 10 lezija), 73% anogenitalne lezije, a 41% lezije sluznice uz 54 osoba s jednom genitalnom lezijom. Uobičajeni simptomi infekcije koje su prethodile osipu uključivale su: vrućicu (62%), letargiju (41%), mialgiju (31%) i glavobolju (27%); limfadenopatija je bila česta (56%). Popratne spolno prenosive infekcije prijavljene su kod 109/377 (29%) testiranih osoba. Između 23 osobe s jasnom poviješću izloženosti virusu, srednji period inkubacije bio je 7 dana (raspon od 3 do 20). DNK virusa majmunskih boginja otkriven je kod 29 od 32 osobe kod kojih je analizirana sjemena tekućina. Antivirusno liječenje primilo je ukupno 5% osoba, a 70 (13%) je hospitalizirano; razlozi hospitalizacije bili su liječenje boli, uglavnom zbog jake boli u području anorektalne regije (21 osoba); superinfekcija mekog tkiva (18); faringitis koji ograničava oralni unos (5); lezije oka (2); akutna ozljeda bubrega (2); miokarditis (2); i kontrola infekcije (13). Nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva.

Zaključak: U ovom nizu prikupljenih i analiziranih slučajeva, majmunske boginje očitovale su se različitim dermatološkim i sustavnim kliničkim simptomima bolesti. Istodobna identifikacija slučajeva bolesnika izvan područja gdje su majmunske boginje do sada bile endemične naglašava potrebu za brzom identifikacijom i dijagnozom novih slučajeva kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije u zajednici.