x
x

Dokazan prijenos virusa majmunskih boginja s čovjeka na psa

  18.08.2022.

Virus majmunskih boginja širi se Europom i SAD-om među osobama koji nisu putovale u endemska područja. Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus je 23. srpnja 2022. proglasio epidemiju majmunskih boginja javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.

Dokazan prijenos virusa majmunskih boginja s čovjeka na psa

Prijenos virusa majmunskih boginja na ljude obično se događa kroz bliski kontakt s lezijama, tjelesnim tekućinama i respiratornim kapljicama zaraženih osoba ili životinja. Istražuje se mogućnost spolnog prijenosa jer se čini da je trenutna epidemija ograničena većinom na muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima i povezuje se s neočekivanim analnim i genitalnim lezijama. Međutim do sada nije bilo poznato mogu li pripitomljene mačke i psi koji su kućni ljubimci, biti vektor virusa majmunskih boginja. U časopisu Lancet opisan je prvi slučaj psa s potvrđenom infekcijom majmunskih boginja koji je vjerojatno zaražen od svojih vlasnika.

Dvojica muškaraca koji žive u istospolnoj zajednici bili su 10. lipnja 2022. u bolnici Pitié-Salpêtrière u Parizu. Jedan muškarac (koji se dalje naziva pacijent 1) je Latinoamerikanac, ima 44 godine i živi s HIV-om s nedetektabilnom viremijom u plazmi jer je liječen antiretrovirusnim lijekovima; drugi muškarac (pacijent 2) je bijelac, star 27 godina i HIV negativan. Muškarci su živjeli u istom kućanstvu. Svaki je bolesnik potpisao informirani pristanka za korištenje svojih kliničkih i bioloških podataka, te za objavu anonimiziranih fotografija.

Muškarci su imali analnu ulceraciju 6 dana nakon seksa s drugim partnerima. Kod bolesnika broj 1, analna ulceracija bila je praćena vezikulopustuloznim osipom na licu, ušima i nogama; kod bolesnika broj 2, na nogama i leđima. U oba slučaja, osip je bio povezan s iscrpljenošću i umorom, glavoboljom i vrućicom 4 dana nakon pojave osipa.

Virus majmunskih boginja dokazan je PCR-om. Kod pacijenta 1 virus je otkriven u uzorcima kože i orofarinksa; dok je kod pacijenta 2 virus otkriven u uzorcima anusa i orofarinksa.

12 dana nakon pojave simptoma, njihov kućni ljubimac, pas, mužjak talijanskog hrta, star 4 godine i prije ove bolesti zdrav, dobio je mukokutane lezije, uključujući trbušne pustule i tanku analnu ulceraciju. Pas je bio pozitivan na virus majmunskih boginja koji je dokazan isto PCR-om.

Sekvence DNK virusa majmunskih boginja iz psa i pacijenta 1 uspoređene su sekvenciranjem. Radi se o virusu koji se širi u neendemskim zemljama od travnja 2022., a koji je do 4. kolovoza 2022. zarazio više od 1700 osoba u Francuskoj, uglavnom u Parizu, gdje je pas prvi put i dobio simptome. Štoviše, virus koji je zarazio pacijenta 1 i virus koji je zarazio psa pokazali su 100%-tnu podudarnost.

Muškarci su prijavili da su spavali zajedno sa psom. Pazili su da pas ne dođu u kontakt s drugim kućnim ljubimcima ili drugim osobama i to od pojave njihovih simptoma (tj. 13 dana prije nego što je pas počeo pokazivati kožne manifestacije).

U endemskim zemljama otkriveno je da samo divlje životinje (glodavci i primati) nose virus majmunskih boginja. Nikada do sada nije zabilježena infekcija među kućnim ljubimcima, kod pasa i mačaka.

Način i vremenski slijed pojave simptoma u oba pacijenta i, nakon toga kod njihovog psa ukazuje na prijenos virusa majmunskih boginja s čovjeka na psa. S obzirom na kožne i mukozne lezije kod psa kao i pozitivan nalaz majmunskih boginja PCR-om iz analnog i oralnog brisa, zaključeno je da se radi o pravoj infekciji kod psa, a ne samo jednostavnom prijenosu virusa bliskim kontaktom s ljudima ili prijenosom zrakom (ili oboje).

Vjerojatno će ovaj rad potaknuti raspravu o potrebi izolacije kućnih ljubimaca od osoba koje su pozitivne na virus majmunskih boginja. Potrebna su daljnja istraživanja sekundarnog prijenosa virusa majmunskih boginja preko kućnih ljubimaca.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Andol PROIbuxin RapidPlivit C 1000 Plus
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: