x
x

Dokazan prijenos virusa majmunskih boginja s čovjeka na psa

  18.08.2022.

Virus majmunskih boginja širi se Europom i SAD-om među osobama koji nisu putovale u endemska područja. Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus je 23. srpnja 2022. proglasio epidemiju majmunskih boginja javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.

Dokazan prijenos virusa majmunskih boginja s čovjeka na psa

Prijenos virusa majmunskih boginja na ljude obično se događa kroz bliski kontakt s lezijama, tjelesnim tekućinama i respiratornim kapljicama zaraženih osoba ili životinja. Istražuje se mogućnost spolnog prijenosa jer se čini da je trenutna epidemija ograničena većinom na muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima i povezuje se s neočekivanim analnim i genitalnim lezijama. Međutim do sada nije bilo poznato mogu li pripitomljene mačke i psi koji su kućni ljubimci, biti vektor virusa majmunskih boginja. U časopisu Lancet opisan je prvi slučaj psa s potvrđenom infekcijom majmunskih boginja koji je vjerojatno zaražen od svojih vlasnika.

Dvojica muškaraca koji žive u istospolnoj zajednici bili su 10. lipnja 2022. u bolnici Pitié-Salpêtrière u Parizu. Jedan muškarac (koji se dalje naziva pacijent 1) je Latinoamerikanac, ima 44 godine i živi s HIV-om s nedetektabilnom viremijom u plazmi jer je liječen antiretrovirusnim lijekovima; drugi muškarac (pacijent 2) je bijelac, star 27 godina i HIV negativan. Muškarci su živjeli u istom kućanstvu. Svaki je bolesnik potpisao informirani pristanka za korištenje svojih kliničkih i bioloških podataka, te za objavu anonimiziranih fotografija.

Muškarci su imali analnu ulceraciju 6 dana nakon seksa s drugim partnerima. Kod bolesnika broj 1, analna ulceracija bila je praćena vezikulopustuloznim osipom na licu, ušima i nogama; kod bolesnika broj 2, na nogama i leđima. U oba slučaja, osip je bio povezan s iscrpljenošću i umorom, glavoboljom i vrućicom 4 dana nakon pojave osipa.

Virus majmunskih boginja dokazan je PCR-om. Kod pacijenta 1 virus je otkriven u uzorcima kože i orofarinksa; dok je kod pacijenta 2 virus otkriven u uzorcima anusa i orofarinksa.

12 dana nakon pojave simptoma, njihov kućni ljubimac, pas, mužjak talijanskog hrta, star 4 godine i prije ove bolesti zdrav, dobio je mukokutane lezije, uključujući trbušne pustule i tanku analnu ulceraciju. Pas je bio pozitivan na virus majmunskih boginja koji je dokazan isto PCR-om.

Sekvence DNK virusa majmunskih boginja iz psa i pacijenta 1 uspoređene su sekvenciranjem. Radi se o virusu koji se širi u neendemskim zemljama od travnja 2022., a koji je do 4. kolovoza 2022. zarazio više od 1700 osoba u Francuskoj, uglavnom u Parizu, gdje je pas prvi put i dobio simptome. Štoviše, virus koji je zarazio pacijenta 1 i virus koji je zarazio psa pokazali su 100%-tnu podudarnost.

Muškarci su prijavili da su spavali zajedno sa psom. Pazili su da pas ne dođu u kontakt s drugim kućnim ljubimcima ili drugim osobama i to od pojave njihovih simptoma (tj. 13 dana prije nego što je pas počeo pokazivati kožne manifestacije).

U endemskim zemljama otkriveno je da samo divlje životinje (glodavci i primati) nose virus majmunskih boginja. Nikada do sada nije zabilježena infekcija među kućnim ljubimcima, kod pasa i mačaka.

Način i vremenski slijed pojave simptoma u oba pacijenta i, nakon toga kod njihovog psa ukazuje na prijenos virusa majmunskih boginja s čovjeka na psa. S obzirom na kožne i mukozne lezije kod psa kao i pozitivan nalaz majmunskih boginja PCR-om iz analnog i oralnog brisa, zaključeno je da se radi o pravoj infekciji kod psa, a ne samo jednostavnom prijenosu virusa bliskim kontaktom s ljudima ili prijenosom zrakom (ili oboje).

Vjerojatno će ovaj rad potaknuti raspravu o potrebi izolacije kućnih ljubimaca od osoba koje su pozitivne na virus majmunskih boginja. Potrebna su daljnja istraživanja sekundarnog prijenosa virusa majmunskih boginja preko kućnih ljubimaca.