x
x

105 godina Medicinskog fakulteta u Zagrebu i alumni priča

  10.07.2022.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u utorak, 5. srpnja 2022. održana je Skupština Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu - ALUMNI UNIZG u okviru koje je održano sedmo događanje iz ciklusa Alumni priča. Ispričana je Alumni priča Medicinskoga fakulteta: E – profesionalizam zdravstvenih djelatnika.

105 godina Medicinskog fakulteta u Zagrebu i alumni priča

Svečani skup je započeo intoniranjem himne Republike Hrvatske koju je izveo pjevački zbor Medicinskoga fakulteta „Lege artis“, nakon čega se okupljenima pozdravnim govorom obratio predsjednik Saveza prof. dr. sc. Mario Šafran. Program je moderirao prof. dr. sc. Veljko Đorđević, koji je uvodno zamolio domaćina, dekana Medicinskoga fakulteta prof. dr. sc. Slavka Oreškovića da pozdravi okupljene.

Prof. dr. sc. Slavko Orešković u svom obraćanju rekao je da Medicinski fakultet ove godine slavi 105 godina postojanja te predstavlja jedan od stupova na kojima počiva zagrebačko sveučilište. Osvrnuo se na doprinos kojeg su studenti, profesori i alumni Medicinskoga fakulteta dali našoj domovini, kako u Domovinskom ratu, tako i tijekom pandemije koronavirusa pritom posebno istaknuvši njihov volonterski rad. Vjeruje da ćemo zajedničkim naporima doprinijeti obnovi zagrebačkog sveučilišta i učiniti ga još boljim, većim i pristupačnijim budućim studentima.

Potom se skupu obratio novoizabrani rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić naglasivši da je zadaća Sveučilišta svojim studentima pružiti vrhunska znanja, ali u tom procesu prvenstveno izgraditi dobre i kvalitetne ljude. Ponovio je da se važnost i snaga akademske zajednice pokazala i dokazala u kriznim vremenima pandemije koronavirusa i potresa, kada je ista odmah ponudila rješenja i dobrovoljno priskočila u pomoć stradalima. Smatra da su ovakva događanja prava prilika da se alumni zajednica poveže te zajedničkim snagama udruži i pruži društvu ono najbolje.

Prof. dr. sc. Damir Boras se nadovezao na dosad navedeno istaknuvši da Sveučilište u Zagrebu predstavlja stožernu instituciju hrvatskoga naroda, o čemu najbolje govori angažman koji je akademska zajednica ponudila u borbi s pandemijom i potresom. Rektor Boras se prisjetio začetaka alumni aktivnosti na Sveučilištu u Zagrebu kada ga je, u vrijeme osamostaljivanja Hrvatske, tadašnji rektor prof. Šeparović zamolio da u SAD-u, među našim alumnima, zagovara hrvatsku samostalnost. Uspješnost angažmana hrvatske alumni dijaspore na američku administraciju pokazala je snagu i važnost naše znanstvene zajednice u svijetu.  Pozvao je alumni zajednicu da ponovno pokaže svoju snagu obzirom da se nalazimo u prijelomnim vremenima kada se u Hrvatskome saboru donosi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju za koji smatra da će značajno oslabiti autonomiju sveučilišta, a posebno Sveučilišta u Zagrebu. Na kraju je zaželio puno uspjeha u daljnjem radu Saveza uz iskrene želje da ova Skupština bude uspješna.

Prof. dr. sc. Zvonko Šošić, predsjednik alumni udruge AMAMUZ predstavio je rad Udruge istaknuvši kako se najveći napori ulažu u privlačenje novih članova u Udrugu i motiviranje istih na angažman. Budući planovi oslanjaju se na pokretanje alumni udruge u inozemstvu čime bi se produbila i učvrstila veza između alumna u domovini sa onima izvan domovine.

Prof. dr. sc. Božo Krušlin, prodekan za znanost Medicinskoga fakulteta kroz svoje izlaganje osvrnuo se na znanstveno-istraživačke projekte Medicinskoga fakulteta. Izv. prof. dr. sc. Tea Vukušić-Rukavina, voditeljica projekta Opasnosti i prednosti društvenih mreža: E-profesionalizam zdravstvenih djelatnika, govorila je o Projektu i istraživanjima koja su u sklopu istoga provedena. Istaknula je da je osnovni cilj Projekta bio istražiti utjecaj društvenih mreža na e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika u Republici Hrvatskoj te na osnovu rezultata razviti i testirati smjernice za poticanje razvoja e-profesionalizma zdravstvenih djelatnika. Doc. dr. sc. Krešimir Luetić kroz zanimljivo izlaganje prisjetio se crtica iz svog života od najranijih dana, preko studentskih, pa sve do danas kada obnaša funkciju predsjednika Hrvatske liječničke komore, za koju ističe da je došla kao svojevrsni nastavak njegova društvenog djelovanja.

Na kraju je prof. dr. sc. Mario Šafran zahvalio gostima Alumni priče na zanimljivim izlaganjima, istaknuvši kako današnje događanje ohrabruje i daje „vjetar u leđa“ za buduće dane. Svečani skup završio je izvedbom akademske himne „Gaudeamus igitur“ nakon čega se druženje nastavilo uz prigodni domjenak u organizaciji Medicinskoga fakulteta.

Cijelu snimku događanja možete pogledati na stranicama Medicinskog fakulteta.