x
x

Opsežna mukocela čeonog sinusa - prikaz slučaja

  17.04.2022.

Mukocele su dobroćudne cistične tvorbe obložene epitelom,ispunjene tekućim sadržajem i smještene u paranazalnim sinusima. One svojim rastom mogu ispuniti cijeli sinus i obzirom na daljni rast mogu koštanom pregradnjom dovesti do razaranja koštanoga zida sinusa, a time i orbite.U većini slučajeva uzrok pojave mukocele je nepoznat.

Opsežna mukocela čeonog sinusa - prikaz slučaja

Mukocele su dobroćudne cistične tvorbe obložene epitelom,ispunjene tekućim sadržajem i smještene u paranazalnim sinusima. One svojim rastom mogu ispuniti cijeli sinus i obzirom na daljni rast mogu koštanom pregradnjom dovesti do razaranja koštanoga zida sinusa, a time i orbite. U literaturi se navode raznoliki
čimbenici nastanka i rasta cisti (alergije, kronična upala sluznice sinusa, anatomske abnormalnosti, prethodne ozljede kostiju lica i prethodni kirurški zahvati na sinusima). U većini slučajeva uzrok pojave mukocele je nepoznat, ali u ovom prikazu slučaja radi se o postraumatskoj i postoperativnoj mukoceli čeonog sinusa.

ovom prikazu riječ je o 51-godišnjem muškarcu koji je hospitaliziran nakon pregleda u hitnoj ambulanti zbog izrazite protpoze desne očne jabučice. Bolesnik je primijetio izbočenje desnoga oka, popraćeno crvenilom i bolovima deset dana prije odlaska liječniku. Prije 22 godine imao je prometnu nezgodu kojom prilikom je zadobio višestruke prijelome lubanje i gornje i donje čeljusti, zbog čega je kirurški liječen. Učinjena kompjuterizirana tomografija pokazuje proptozu desnog bulbusa, te oba čeona sinusa ispunjena masama koje destruiraju krov obje orbite i protrudiraju intraorbitalno, uz desnostrani značajniji kompresivni učinak na bulbus koji je potisnut prema dolje i van. Koronarnim pristupom prikaže se obostrani koštani defekt krova orbita, te se pristupi frontalnim sinusu koji je ispunjen tekućim gustim sadržajem koji izlazi pod tlakom. Odstrani se nekrotična kost i patološka sluznica sinusa. Periumbilikalnim masnim tkivom se u potpunosti obliterira frontalni sinus, te se postavi titanska mrežasta pločica. U postoperativnom praćenju bolesnik je bez subjektivnih tegoba. Iako se danas obliteracija frontalnog sinusa masnim tkivom rijetko koristi, u rijetkim slučajevima ima važnu ulogu za liječenje.

Tamara Tačigin , Igor Blivajs , Marcel Marjanović Kavanagh , Katarina Đurić Vuković