x
x

Združeni operativni zahvati rekonstruiranja uške te implantacije uređaja za sluh

  22.03.2022.

U KBC Sestre milosrdnice su po prvi put u Hrvatskoj izvedeni združeni operativni zahvati rekonstruiranja uške te implantacije uređaja za popravak sluha vezanog za kost.

Združeni operativni zahvati rekonstruiranja uške te implantacije uređaja za sluh

Zahvatu je podvrgnuta 13-godišnja djevojčica iz Sjeverne Makedonije koja je uz potporu makedonskog zdravstvenog osiguranja došla u Hrvatsku zbog problema urođene nerazvijenosti obiju uški te teške provodne nagluhosti zbog nepostojanja zvukovoda lijevo i slabo razvijenog zvukovoda desno.

Riješ je o uspješnom primjeru prvog slučaja u Hrvatskoj i regiji gdje je na istoj pacijentici izvršena potpuna rehabilitacija sluha i izgleda uške, ugradnjom BAHA Attract uređaja.

Slični zahvati se mogu realizirati u tek nekoliko klinika u Europi.

Stručni tim Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata pri KBC Sestre milosrdnice još od 2016. izvodi operativne zahvate rekonstrukcije uški pacijenata, a liječnici Ivan Rašić i Andro Košec svoje znanje su predstavljali i izvan Hrvatske pa je tako uspostavljen kontakt s djevojčicom.

Nakon planiranja i dogovora, 2019. godine je u Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave, pacijentici je učinjena rekonstrukcija lijevog uha, a 2020. godine rekonstruktivni zahvat desnog uha modificiranom Nagata tehnikom.

Uzetom hrskavicom iz šestog, sedmog, osmog i devetog rebra djevojčice, rekonstruirala se trodimenzionalna arhitektura uške i umetnula ispod kože na mjestu gdje je bila deformirana osnova uške.

U drugoj fazi liječenja je učinjena implantacija uređaja za poboljšanje sluha.

Operacija se sastojala od malog reza iza uške, u vlasištu, kako bi se u kost implantirao titanski vijak na kojem je vezan magnet, a potom se koža zašila preko magneta.

Preko kože se potom magnetom pričvrstio procesor uređaja kao kod umjetne pužnice, koji šalje elektromagnetske signale, odnosno vibracije na vijak, putem kojeg se zvuk širi na kost i potom na pužnicu koja onda omogućuje da i mimo nepostojoćeg zvukovoda pacijentica može čuti zvukove iz okoline.

Izvor: KBC Sestre milosrdnice