x
x

Tribina “Pandemijska lekcija: kako podučavati adolescentni mozak na daljinu”

  15.03.2022.

Tribina “Pandemijska lekcija: kako podučavati adolescentni mozak na daljinu” održat će se putem Zoom platforme 15. 3. u 16 sati u sklopu Tjedna mozga u Hrvatskoj.

Tribina “Pandemijska lekcija: kako podučavati adolescentni mozak na daljinu”

Pandemija koronavirusa naglo je gurnula u prvi plan bitnu temu utjecaja digitalne tehnologije koja u posljednja dva desetljeća nevjerojatnom brzinom ulazi u naše živote. Učenici i studenti kasne adolescentske dobi, tijekom koje se događaju osjetljivi procesi psiho-emotivnog razvoja, pred ekranom provode velik dio dana. Radi se o razdoblju života u kojem dolazi do završnih razvojnih promjena u dijelu neuralne mreže koja procesuira najsloženije kognitivne, emotivne i socijalne funkcije, dok mlada osoba istovremeno donosi velike životne odluke (na primjer, upis na fakultet i zapošljavanje). Pojavila se potreba za raspravom o tome kako je prijelaz nastave u virtualno okruženje utjecao na snalaženje učenika i studenata te o poteškoćama koje su se javile pri tom procesu. Zbog toga smo u sklopu ovogodišnjeg Tjedna mozga organizirali tribinu „Pandemijska lekcija: kako podučavati adolescentni mozak na daljinu“ na kojoj ćemo obraditi tu vrlo aktualnu temu te ukazati na moguće učinke na razvoj mozga.

Na tribini će sudjelovati stručnjaci iz različitih područja: psihologije, dječje i adolescentne psihijatrije, neuroznanosti i sustava obrazovanja, a bit će korisna ne samo nastavnicima i studentima/učenicima, već i široj javnosti. Sudionici će kroz razgovor iznijeti razmišljanja i iskustva o „novom normalnom“ u obrazovanju iz različitih perspektiva i o tome kakve mogu biti posljedice na konačno psiho-socijalno sazrijevanje. Poseban naglasak će se staviti na to koliko su, s neurobiološkog aspekta, adolescenti spremni uspješno savladati postavljene zadatke te koji su se didaktički pristupi (koje je donijela digitalna tehnologija) pokazali najuspješnijima. Budući da je pandemija zahtijevala brzu reakciju nastavnika, na dijelu tribine će se govoriti o izazovima, problemima, ali i prednostima nastave u virtualnom okruženju iz perspektive nastavnika. Iskustvo nastave u virtualnom okruženju je bilo vrlo poučno za sve sudionike procesa te ćemo raspraviti što smo naučili i što bi se moglo implementirati u redovnu (kontaktnu) nastavu.

Tribina će se održati u utorak 15. ožujka 2022 u 16.00 sati, a pristupa joj se putem poveznice za Zoom (https://zoom.us/j/99439267735?pwd=Tk1Ic1ByVnFxRUNpQW5Md1hIRFJxQT09 Passcode: 608402).

Na tribini će sudjelovati:

  1. prof. dr. sc. Zdravko Petanjek – Katedra za anatomiju i kliničku anatomiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  2. prof. dr. sc. Goran Šimić – Hrvatski institut za istraživanje mozga, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  3. izv. prof. dr. sc. Slavica Šimić Šašić - Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru
  4. Iva Radoš, dr. med.- Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju, KBC Zagreb
  5. dr. sc. Ivan Banovac - Katedra za anatomiju i kliničku anatomiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  6. Mihaela Pravica, mag. educ. biol. et chem. – asistentica, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

    Moderator: dr. sc. Mihaela Bobić Rasonja – Zavod za biologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Program 21. Tjedna mozga