x
x

Mentalno zdravlje djece i mladih tijekom COVID-19 i potresa u Zagrebu

  28.03.2021.

Rezultati istraživanja mentalnog zdravlja djece i mladih tijekom covida-19 i potresa u Zagrebu, koje je obuhvatilo 22020 djece i mladih, pokazuju da je njih 9% imalo znatno povišenu anksioznost i depresivnost, a 15% simptome posttraumatskog stresa.

Mentalno zdravlje djece i mladih tijekom COVID-19 i potresa u Zagrebu
Mentalno zdravlje djece i mladih tijekom COVID-19 i potresa u Zagrebu

Roditelji djece su ispunili upitnike preko aplikacije, a dobiveni su podaci o gotovo svakom četvrtom djetetu u Zagrebu, uz podjednaku zastupljenost po spolu i uzrastu.

U okviru doživljaja koji pripadaju krugu posttraumatskih stresnih reakcija uočeno je da je polovina djece i mladih barem u jednom trenutku iskusila teškoće s koncentracijom, uznemirenost pri sjećanju na stresni događaj, emocionalnu osjetljivost i plašljivost, nametnute sadržaje, slike traumatskih doživljaja te izbjegavanje neugodnih sjećanja i osjećaja.

Gledajući anksioznost i depresiju, vidi da su brige djece i mladih u ovom razdoblju znatno potencirane.

Njih 74% u protekloj se godini suočilo sa strahom od neuspjeha, a 60% s anksioznošću u socijalnim situacijama.

Kod gotovo polovice djece i mladih zabilježeni su i osjećaji tuge i praznine, zabrinutosti za sigurnost članova obitelji te straha da moraju sami boraviti u kući.

U pogledu prisutnosti promjena nije pronađena razlika između djece i mladih u osnovnim i srednjim školama, ali se pokazalo da su djevojčice u većoj opasnosti jer češće nego dječaci pokazuju povišenu razinu anksioznosti i/ili depresivnosti i posttraumatski stres.

Grad Zagreb