x
x

FDA: cjepivo protiv COVID-19 i za adolescente od 12 do 15 godina

  11.05.2021.

Američka agencija za hranu i lijekove(FDA) je u ponedjeljak proširila odobrenje za cjepivo Pfizer i BioNTech BNT162b2 i na adolescente u dobi od 12 do 15 godina.

FDA: cjepivo protiv COVID-19 i za adolescente od 12 do 15 godina

Cjepivo na bazi dvije doze mRNA odobreno je u prosincu za uporabu kod osoba starijih od 16 godina, a vršiteljica dužnosti povjerenice FDA Janet Woodcock nazvala je proširenu oznaku značajnim korakom u borbi protiv pandemije.

Na taj način je omogućeno i mlađoj populaciji da se zaštiti od COVID-19, a roditelji i skrbnici mogu biti sigurni da je agencija poduzela rigoroznu i temeljitu reviziju svi dostupnih podataka.

Dokumentacija tvrtke Pfizer i BioNTech potkrijepljena je podacima iz faze III kliničkih istraživanja. Rezultati kliničkog ispitivanja adolescenata u dobi od 12 do 15 godina pokazuju da je cjepivo BNT162b2 sigurno i 100% učinkovito u zaštiti od bolesti COVID-19. Analiza je izračunata na temelju 18 slučajeva COVID-19, koji su svi bili utvrđeni među primateljima placeba. Nuspojave su također bile u skladu s nuspojavama uočenim u ispitanika u dobi od 16 do 25 godina.

Distribucija cjepiva za ovu skupinu adolescenata mogla bi započeti ovaj tjedan.

Zahtjev za odobrenje cjepiva za uzrast od 12 do 15 godina također je nedavno podnijet i u Europskoj uniji i tamo se pregledava u ubrzanom postupku. U međuvremenu tvrtke Pfizer i BioNTech provode još jedno pedijatrijsko istraživanje BNT162b2 kod djece mlađe od 12 godina, a početni rezultati se očekuju u drugoj polovici godine.

FDA