x
x

Anafilaksa pri primjeni COVID-19 cjepiva: tko je izložen riziku?

  mag. sc. Lana Augustinčić, dr. med.

  04.02.2021.

Uzbuđenje zbog COVID-19 cjepiva je splasnulo zbog nedavnih prijava alergijske reakcije, uključujući anafilaksu, koje su se javile otprilike 1 na 87,000 cijepljenih nakon administracije prvih 1,8 milijuna doza Pfizer-BioNTech cjepiva. Iako je nuspojava rijetka, češća je nego kod drugih cjepiva (učestalost 1,3 na milijun). Većina anafilaktičkih reakcija se javila 30 minuta nakon cijepljenja i uspješno je izliječena.

Anafilaksa pri primjeni COVID-19 cjepiva: tko je izložen riziku?

Od 21 identificiranog slučaja, petoro je bilo alergično na hranu, od kojih je troje imalo alergiju na lijekove. Dvanaest pacijenata je imalo prethodnu alergiju na lijekove ili cjepiva, dok je jedan pacijent imao peludnu alergiju.

Što se tiče cjepiva od Moderne, u nekoliko slučajeva došlo je do alergijske reakcije bez ozbiljnih posljedica. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) preporuča kraće razdoblje opservacije nakon cijepljenja u prostoru u kojem je moguće liječiti anafilaksu.

Alergije na cjepiva su rijetke, i često uzrokovane ne samim cjepivom, već aditivima, antibioticima i konzervansima. Proteini mesa kao što je želatina, su isto bili povezani sa IgE alergijskim reakcijama (npr. MMR, VZV). S druge strane cjepivo kultiviramo u jajima.

Potencijalni uzrok COVID-19 anafilakse može biti poznati alergen polietilen glikol (PEG), a nalazi se u Moderninom i Pfeizerovom cjepivu kako bi se stabilizirala mRNA. PEG je prepoznat kao uzročnik reakcija pri primjeni kolonoskopskih preparata, omekšivača stolice (npr. Miralax) i u lijekovima, uključujući topičke i parenteralne kortikosteroide, tablete prekrivene PEGom i u pastama za zube. Razvijaju se IgE i IgG protutijelana na ove pomoćne tvari.

Prick test i intradermalno testiranje na PEG-3350 (polietilen glikol u Miralax omekšivaču stolice) su bili pozitivni u nekih pacijenata s anafilaktičkom reakcijom na ove proizvode Kožni test je rezultirao blagom urtikarijom s dispnejom i difuznim svrbežom. CDC preporuča da se pacijenti koji su na prvu dozu cjepiva odreagirali anafilaktičkom reakcijom ne docjepljuju drugom dozom. 

Kada je dijagnoza pod sumnjom, mjerenje serumske reiptaze može potvrditi dijagnozu anafilakse. Interpretacija testa bi trebala biti obavljena u konzultaciji s alergologom -imunologom. Anafilaktička reakcija na polisorbate (kao što je PEG) je isto kontraindikacija za Pfeizerova i Modernina cjepiva. Johnson and Johnson COVID-19 cjepivo koristi adenovirus kao vektor umjesto mRNA.