x
x

Hodanjem do zdravlja - plan aktivnosti do kraja godine

  31.08.2021.

Zahvaljujući projektu Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u sklopu njegova drugog elementa – Zdravlje i tjelesna aktivnost osigurana su sredstva za opremu i označavanje po jedne hodaće staze u svakoj od županija. Oprema je mjerodavnim lokalnim tijelima dostavljena potkraj siječnja, a do proljeća će biti postavljena na strateški osmišljene hodaće staze koje će služiti za redovitu provedbu aktivnosti Hodanjem do zdravlja.

Hodanjem do zdravlja - plan aktivnosti do kraja godine

 Na taj način građanima će biti omogućeno da se uključe u redovito i organizirano grupno hodanje uz stručno vodstvo. Svojim radom HZJZ nastavlja promovirati hodanje kao iznimno zdrav i učinkovit oblik tjelesne aktivnosti, a ujedno jača svijest i posebno motivira tjelesno neaktivno stanovništvo da stvara zdrave životne navike kako bi preventivno štitili svoje zdravlje.

Lokalne radne skupine strateški su odabrale ukupno dvadeset i jednu hodaću stazu, u svakoj županiji po jednu. Na taj način savjetodavni doprinos projektu, svojom dugogodišnjom ekspertizom upravljanja pojedinim sektorima, pružili su županijski zavodi za javno zdravstvo, regionalne i lokalne samouprave, turističke zajednice i organizacije civilnog društva. Pod organizacijskim nadzorom HZJZ-a dodatno su educirani provoditelji aktivnosti, a zatim je uslijedilo planiranje i provođenje uređenja te označavanja odabranih hodaćih staza. Postavljanjem dostavljenih kompleta opreme do proljeća ove godine ovaj dio projektne aktivnosti bit će završen.

Strateškim odabirom sprava za vježbanje, stalaka za bicikle i klupa za dojilje, hodaće staze prilagođene su pripadnicima svih dobnih skupina. O zdravlju se treba brinuti od najranije dobi, a kako bi se stvorili preduvjeti da tjelesno aktivno dijete odraste u tjelesno aktivnu odraslu osobu, važno je njegovati redovite zdrave navike poput hodanja.

Za one koji se pitaju zašto baš hodanje, treba naglasiti činjenicu da je to iznimno važna, a ujedno i najpodcjenjenija tjelesna aktivnost. Mnogobrojne su prednosti hodanja jer ono ne zahtijeva posebne vještine i specijaliziranu opremu te je jednostavno za provedbu i dostupno svima. Udobna obuća, malo dobre volje i slobodnog vremena bit će za početak posve dovoljno i prihvatljivo za svakoga, pa tako i za osobe s prekomjernom tjelesnom masom, kojima će ovo biti idealan izbor tjelesne aktivnosti na putu mijenjanja životnih navika.

Start je u Parku Vjekoslava Majera u 10.00 sati.

Javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja“ održava se kontinuirano, uz stručno vodstvo Dragane Tišma, prof. kineziologije, prema godišnjem kalendaru hodanja:

RUJAN

4. 9. 2021.

11. 9. 2021.

18. 9. 2021.

LISTOPAD

2. 10. 2021.

9. 10. 2021.

16. 10. 2021.

23. 10. 2021.

30. 10. 2021.

STUDENI

6. 11. 2021.

13. 11. 2021.

20. 11. 2021.

27. 11. 2021.

PROSINAC

4. 12. 2021.

11.12. 2021.

Protektivan utjecaj hodanja, kao tjelesne aktivnosti dostupne i provedive ljudima svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću, prepoznat je u prevenciji bolesti koje su posljedica modernog „sjedilačkog“ načina života.

Hodanje je jednostavno, nije zahtjevno i nema uobičajene barijere koje se mogu susresti kod drugih aktivnosti poput nedostatka vremena, sposobnosti i vještina. Stoga Vas pozivamo da uključite što više hodanja u svakodnevni život, po mogućnosti u prirodi, na svježem zraku kako bi smanjili rizik razvoja bolesti te održali i poboljšali svoje zdravlje.

Izvor: zivjetizdravo.eu