x
x

Obilježen 14. Hrvatski dan ljekarni

  30.10.2020.

29. listopada je simboličan datum prvog povijesnog spomena ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 1271. godine. Ove godine Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora organizirali su tradicionalno obilježavanje 14. Hrvatskog dana ljekarni.

Obilježen 14. Hrvatski dan ljekarni

Kao i prijašnjih godina, obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni osmislili smo s ciljem promicanja ljekarnika kao nositelja ljekarničke djelatnosti te ljekarne kao mjesta na kojem, uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, građani mogu dobiti stručne savjete o pravilnoj primjeni lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti, poboljšanju kvalitete života te niz drugih ljekarničkih usluga. Isticanjem važnosti ljekarničke struke, naglašavanjem kompetencija i naobrazbe ljekarnika te ukazivanjem na doprinos ljekarnika zdravstvenoj zaštiti građana, želimo djelovati na pozitivan stav medija i šire javnosti.

Od početka epidemije COVID-19 uočen je značajan porast interesa građana za imunostimulanse, kao i ostale vitamine i minerale koji podržavaju zdravlje cijelog organizma. Međutim, građani često te pripravke kupuju samoinicijativno, koriste ih nekritički, u neprimjerenim dozama i u kombinacijama s receptnim lijekovima. Takva primjena dodataka prehrani osim što može biti potpuno neučinkovita, u određenim slučajevima može biti i štetna za zdravlje. Zadaća ljekarnika je da, u cilju prevencije infekcije koronavirusom i drugim sezonskim respiratornim virusima, savjetuje građane prilikom odabira potrebnih dodataka prehrani.

Izuzetno je važno da tijekom epidemije, obilježene strahom i zabrinutošću za zdravlje, građanima pružimo najbolje moguće preporuke i savjete temeljene na znanstvenim dokazima.

Učinimo Hrvatski dan ljekarni  posebnim danom za pacijente i javnost kako bi skrenuli pozornost na plemenitu i zahtjevnu ljekarničku struku  i njezinu važnost u zdravstvenom sustavu i  društvu općenito !

Ovom prilikom želimo još jednom naglasiti da HLJK kao strukovno udruženje brine o svim aspektima rada ljekarnika i ljekarni. Epidemija je osim straha za zdravlje donijela svima nama i veliku zabrinutost za financijsku održivost ljekarni, a posljedično i za egzistencijalnu sigurnost ljekarnika. Da bi se ljekarnik mogao u potpunosti posvetiti svom radu i brizi za pacijente, sasvim sigurno ne smije biti opterećen financijskim i egzistencijalnim brigama. Kako nam je cilj povećati ugled, integritet i važnost ljekarnika u zdravstvenom sustavu, koje su ljekarnici zaslužili dugogodišnjom izobrazbom i radom, a nedavno i dokazali nesebičnim davanjem i zalaganjem tijekom epidemije COVID-19, i dalje ćemo nastaviti intenzivno raditi na osiguravanju svih uvjeta potrebnih za rad ljekarnika i ljekarni.

Kako smo vam već pisali, HLJK aktivno sudjeluje u svim razgovorima s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom financija u svezi nužnosti redovitog plaćanja lijekova na recept. Kako su i ljekarne sastavni dio distribucijskog lanca lijekova od proizvođača do krajnjeg korisnika, na poslovanje ljekarni također utječu svi financijski problemi u lancu. Ukoliko jedan dionik ima problema, oni se lančano prenose i na druge. A kada do izražaja dolaze problemi u održivosti zdravstvenog sustava na razini države, posljedice se prenose na sve nas. Niti malo ne podcjenjujemo probleme bilo kojeg dionika, no u komunikaciji s državom želimo naglasiti da je i financijska stabilnost ljekarni jednako važan preduvjet za kontinuiranu dostupnost ljekarničke skrbi i lijekova svim našim građanima.

Stoga se nadamo da će svi dionici distribucijskog lanca zajedničkim naporima i razumijevanjem za funkcioniranje zdravstvenog sustava kao cjeline, uspjeti pronaći prihvatljiva rješenja, kako za trenutnu situaciju financijske opterećenosti, tako i za sve buduće prepreke i izazove na putu izgradnje učinkovitog, dostupnog i održivog zdravstvenog sustava.

O svemu ćemo vas i dalje izvještavati putem komunikacijskih kanala HLJK.

U svoje ime, u ime djelatnika ureda te predstavnika svih tijela Hrvatske ljekarničke komore, svim ljekarnicima u Hrvatskoj čestitamo Hrvatski dan ljekarni!

Ana Soldo

Hrvatska ljekarnička komora