x
x

COVID-19: Je li dovoljna fizička distanca od 1 do 2 metra?

  26.08.2020.

Pravila koja propisuju specifičnu fizičku udaljenost od 1 ili 2 metra između pojedinaca radi smanjenja prijenosa SARS-CoV-2 virusa temelje se na zastarjelom, dihotomnom pojmu veličine respiratorne kapljice, objavljeno je u časopisu British Medical Journal.

COVID-19: Je li dovoljna fizička distanca od 1 do 2 metra?

Istraživači su potvrdili da kapljice dolaze u raznim veličinama, ne samo kao velike ili male, a osim veličine, u širenju kapljične zaraze, važni su još i izdahnuti zrak i struja u okolišu.

Neka istraživanja su istaknula da određene kapljice mogu doseći udaljenost od čak 6 do 8 metara.

Istraživači su ponudili drukčiji pristup distanciranju koji uzima u obzir različite čimbenike i tako određuje razinu rizika zaraze sa SARS-CoV-2 virusom.

Na primjer, u prenapučenim zatvorenim prostorima s lošom ventilacijom, gdje ljudi ne nose maske za lice, treba razmisliti o udaljenosti većoj od 2 metra.

U radu potražite grafikon koji prikazuje razinu rizika u različitim scenarijima u otvorenom, zatvorenom prostoru, u tišini, kod pjevanja ili glasnog govora, bolje ili lošije ventilacije uz napomenu da važnu ulogu u prijenosu zaraze ima i količina emitiranog virusa, vrijeme provedeno u takvoj okolini kao i osjetljivost pojedinca na infekciju.